Diósgyőri vár

2021.05.10. 14:00

Történelmi rekonstrukció a várban

Javában folyik a Diósgyőri vár rekonstrukciója, bontási, szerkezet­építési és kőfalazási munkákat végeznek.

Hegyi Erika

20210507 Miskolc, Diósgyőr fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Diósgyőri vár építkezési munkálatai.

Fotó: Kozma István

Februárban kezdődött el a Diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme a Modern Városok Program keretében. A beruházás összértéke közel 12,7 milliárd forint, a kormányzati támogatást a miskolci önkormányzat 1,5 milliárddal egészíti ki.

Több százan

Csehes Rékától, az Épkar Zrt. munkahelyi mérnökétől megtudtuk, február 8-án kezdődtek el a felvonulási és előkészítő munkálatok. Jelenleg bontási, szerkezetépítési, valamint kőfalazási munkákat végeznek a szakemberek. Ezt követően érkeznek a várba az elektromossághoz és gépészethez értő vállalkozók, majd a kőfaragók is elkezdik a munkát. Jelenleg 150 ember dolgozik, viszont ahogy haladnak a projekttel, a létszám 300-400 főre is bővülhet.

Kolozsvári Zoltán projektvezető nehézségekről is beszámolt.

– A Diósgyőri vár Miskolc vízgyűjtő területén fekszik, emiatt meg kellett felelni a helyi vízgazdálkodó szervezet vízbázisvédelmi szabályozásainak is. Ez több hét komoly munkát vett igénybe. Nagy hangsúlyt fektettünk a vízgazdálkodó szervezet idevonatkozó rendeletének betartására, valamint kaptunk egy rétegrendet, amely alapján kialakítottuk a közlekedési útvonalakat, az anyagdepóniákat, a vízgyűjtő hely feletti közlekedést, valamint a kármentő létesítményeket is – sorolta a projektvezető. Kiemelte: a várfalak építése nem mindennapi kihívást jelent a kőművesek számára.

Teljesen körüljárható

– A régi építmény sajátossága, hogy előre nem látható műszaki megoldásokra lehet szükség a jövőben. Egy mondatban talán úgy tudnám összefoglalni, hogy a jelenkor technológiájának régi kori köntösbe bújtatása – fogalmazott Kolozsvári Zoltán.

Stupeczky Attila építésvezető a felmerülő kihívásokkal kapcsolatban megemlítette, a teher- és a személyforgalom különválasztásával komoly problémát oldottak meg. A munkaterület a várárokban teljesen körüljárható, így nem kellett gépjármű-manőverezési pontokat kialakítani.

– A történelmi hátteret ismerve egyedinek gondolom a projektet. Kevés építésvezető mondhatja el magáról, hogy olyan történelmi jelentőségű épület rekonstrukciója kerül ki a kezei közül, mint a Diósgyőri vár – tette hozzá Stupecz­ky Attila.

Mint arról korábban írtunk, a Diósgyőri vár fejlesztésének célja, hogy a történelmi épület és annak közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon. A belső vár rekonstrukciója után közel 3900 négyzetméter alapterületű épület születik meg. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is. Ezek biztosítják az eltérő szintek megközelíthetőségét.

Királynék kertje

A külső vár felújítása is megtörténik. A királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bás­tyapárt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. A tornyok helyreállításával pedig a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd a látogatók.

https://boon.hu/kultura/hazai-kultura/2022-re-fejezodhet-be-a-diosgyori-var-felujitasa-5329348/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elindult-a-munka-5371576/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-var-nepe-mar-leltaroz-es-csomagol-5183869/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában