szálláshelyek

2021.05.06. 20:00

Pünkösdtől szállásnagyüzem

A nyári előfoglalások árain még nem érződik, amit a szálláshely-szolgáltatók szeretnének: minimális áremelést.

Forrás: ÉN

A pünkösdi hosszú hétvége lesz az első, amelyre szabadon foglalhatnak szálláshelyet a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek. Az átoltottság viszont még nem annyira magas, hogy jelentősebb számú vendég érkezzen a már a nyitás előkészületeivel foglalkozó szállodákba. A nyári szezon iránt inkább mutatkozik érdeklődés, amelyeknek kedvezményekkel megtámogatott foglalási áraiban a szolgáltatók költségeinek növekedése – az alapanyagtól a tisztítószeren át a bérekig – még nem érezhető. Augusztusra várható minimális árkorrekció a szálláshelyek árképzésében.

Egy év, 90 százalék

Zöld utat adott a miniszterelnök múlt hét pénteken a szállodák és panziók újranyitására, ezzel véget érhet számukra a tavaly november óta tartó hat szűk hónap, amikor csak üzleti célú vendégeket fogadhattak. Már amelyik nyitva volt, hiszen a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) összesítése szerint a magyarországi szállásadók jelentős része átmenetileg bezárt a pandémia időszakában. Az év első két hónapjában például csupán 473 szálloda üzemelt a múlt évi 913-mal szemben.

A kihasználtságról és a bevételekről a bizonytalan adatszolgáltatásra hivatkozva a KSH nem tett közzé adatokat. A szállodaszövetség februári trendriportja viszont elárulja: a bevételek országos szinten 91,8 százalékkal maradtak el az előző évitől. Hivatalos adatok a fővároson kívüli régiókban működő szállodák mutatószámairól – szobafoglaltság, átlag szobaár – sincsenek, ebben is az MSZÉSZ lehet iránymutató, amely szerint valamennyi turisztikai régióban jelentősen csökkent a vendégéjszakák száma. Legjelentősebben Észak-Magyarországon, ahol elérte a 92,9 százalékot, míg a visszaesés az Észak-Alföldön 88, a Tisza-tavi régióban 92,6, a Dél-Alföld régióban 87,9, Közép-Dunántúl régió­ban 77,8, Dél-Dunántúlon 92,1, Nyugat-Dunántúlon 92,2, Budapest és a Kö­zép-Dunavidék régióban 91,5 százalékos volt.

Minimum két hét felkészülés

Egy kis panzió megnyitására elegendő lehet egy hét, de egy többszobás, wellnessrészleggel kiépített szálloda újraindítása, a fertőtlenítés és a szobák előkészítése minimum két hetet vesz igénybe – sorolja Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke. Az általa vezetett szálloda, a Bodrog Hotel is csak május 13-án nyit meg teljes kapacitással, addig fokozatosan készítik fel a személyzetet és az infrastruktúrát a vendégek fogadására, ami nem kis fel­adat hat hónapnyi szünet után. Pünkösdre viszont már minden szolgáltatás igénybe vehető lesz, a wellnesstől a teljes körű éttermi szolgáltatásokig.

Bár a szállásadók előfoglalási akciókkal igyekeznek kedvet csinálni az utazáshoz, mindezt nagy óvatossággal teszik, hiszen az utazni vágyóknak a jelentős része még nem kapta meg a védőoltást. Ez a magyarázata, hogy foglalási rohamra a közeljövőben nem számítanak. A védettségi igazolvány nélküli vendégfogadással viszont 3 millió forintos bírságot kockáztat a vendéglátó, ami elég nagy visszatartó erő.

A valamivel távolabbi nyári szezont viszont már optimistábban látja Bágyi Péter is. Mint mondja: a jelenleg elérhető kedvezményes szállásfoglalások során áremelkedést még nem tapasztalnak az érdeklődők. Augusztusban viszont egy minimális áremelkedés már várható, hiszen előbb-utóbb megjelenik majd a vendéglátás díjaiban a járványidőszakban mindenki által megtapasztalt általános áremelkedés.

Fürdő még nincs

A miskolctapolcai Hotel Auróra május 10-én nyit mindenki számára, de természetesen csak az oltottakat tudják fogadni – jelezte Ivacs Lajos szállodaigazgató. Mint megtudtuk: a pünkösdi hosszú hétvégére 60 százalékos a foglaltságuk, ami szépnek tűnik, de nem mérvadó, hiszen ez csak arra a három napra vonatkozik. Ezen időszakon túl egyelőre nem jelentős a vendégszám – tette hozzá.

Nyári foglalásaik viszont a tavalyi év hasonló időszakát idézik. Az akkori nyitás után megindult az utazási kedv, különösen a vidéki célpontok felé, így a június és a július e szempontból idén is jól alakul. Erre tekintettel bízik abban, hogy a végeredmény a korábbiakhoz hasonló lesz, mert vendégforgalmi szempontból az elmúlt 5-6 év „dübörgött” Miskolctapolcán – fogalmazott.

Az üdülőterület vonzereje a Barlangfürdő és a nemrégiben elkészült Ellipsum élményfürdő azonban egyelőre zárva van.

(A borítóképen: Miskolctapolcán a szálláshelyek nagy része a napokban kinyit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában