verseny

2021.05.22. 18:00

Online tartották meg a versenyt

Jól szerepeltek a miskolci művészeti intézmény növendékei, a szorgalmas gyakorlás meghozta gyümölcsét.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Garabonciás Művészeti Iskola rendezte idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett tanulmányi versenyek közül a háromévenként szervezett V. Országos Elektroakusztikus-Zenei Versenyt. A járványhelyzetre való tekintettel online formában.

Komoly munka van mögötte

Ha nem lett volna a pandémia, akkor a versenyt más módon rendezték volna meg, közönség előtt, így azonban a beküldött videófelvételeket zsűrizték – mondta Mészáros Béla, a művészeti iskola igazgatója. A nevezést benyújtó iskolák közül számban is és eredményben is kiválóan teljesített az iskolájuk, azaz szép számmal nyújtottak be felvételeket, és a zsűri értékelése alapján, az eredmény terén is jól szerepeltek – tudatta az igazgató. Az általános iskolás és középiskolás korú gyerekek az ország több pontjáról jelentkeztek, egyéni és kamara kategóriában nevezhettek. Egy feltételnek mindenképpen meg kellett felelni, hogy a zeneművet elektronikus billentyűs hangszeren, azaz elektromos zongorán, keyboardon vagy klaszszikus szintetizátoron kellet előadni. A gyerekek javarészt könnyűzenét játszanak ezeken a hangszereken – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette: a művészeti iskolában az első osztálytól kezdve foglalkoznak a gyerekekkel. A versenyen a korcsoportok beosztása életkorhoz kötött. Ennek megfelelően egyéni kategóriában öt, kamara kategóriában három korcsoportban versenyezhettek a növendékek. Öszszesen 35 felvétel érkezett. Az iskola növendékei közül egyéniben nyolc, kamarában pedig négy együttes ért el dobogós helyezést. Voltak olyanok, akiket ugyan a zsűri helyezéshez nem juttatott, de szakmai munkájukat elismerte. Az iskolában törekednek arra, hogy minél több megmérettetésen részt vegyenek a muzsikus palánták, de ehhez hasonló országos tanulmányi verseny csak háromévente van – mondta az igazgató. A rendezvény finanszírozása az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozzájárulásával történt, de több hangszerbolt, hangszertokkészítő mester is támogatta a versenyt.

(A borítóképen: Még várni kell az „élőben” zenélésre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában