Turizmus és vendéglátás

2021.05.25. 20:02

Már megjelentek az első turisták

Megkezdődtek nyárra a szálláshelyfoglalások, a külföldi úti célok egyelőre még nem kelendők.

Apagyi Beáta

20210511 Győr Várható-e hotel roham a pünkösdi hétvégén Győr, Pláza Garzon Hotel Képen: Krisztina és Samu bejelentkezik Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: MW

Mi­után a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 5 milliót a védelmi intézkedések feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílt a turisztikai célú utazásra a koronavírus ellen igazoltan védett vendégek és a velük együtt utazó, felügyeletük alatt álló, kiskorú gyermekek számára. A pünkösdi hétvégén ennek fényében beindult a szezon, a szallas.hu adatai alapján a foglalási érték ebben az időben 42 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, illetve Észak-Magyarország a platform régiós toplistájának élén végzett a Balaton mellett.

Turisták a városban

Bágyi Péter a Sárospatakon található Hotel Bodrog Wellness igazgatója elmondta, szállodájukban a szombat éjszaka telt házzal működött.

– A foglalók 100 százalékig hazai vendégek voltak az ország minden tájáról, hiszen egyelőre még nehéz a be­utazás a különböző külföldi országokból. Örültünk, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők végre igénybe vehették a különböző borászatoknál a borkóstoló szolgáltatásokat, a múzeumokat is látogathatták. A hosszú hétvége volt az első alkalom, amikor újraéledt a turizmus, és Sárospatak városában turisták töltötték meg az utcákat.

Három nap, két éjszaka

Annak ellenére, hogy szépen halad az átoltottság, nem szabad a járványhelyzetet félvállról venni. Utasításba adtuk minden kollégánknak a szájmaszk viselését, hogy a lehető legjobban megvédjük a vendégeinket, továbbá megannyi fertőtlenítőpontot helyeztünk el a szálloda teljes területén. Meglátásaink alapján a vendégek a jövőben nem a hosszú, többnapos kikapcsolódást fogják választani, hanem a wellnesshétvégéket, ami általában három napot, két éjszakát foglal magába – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait az igazgató.

A belföldi turizmus felértékelődését erősíti meg a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából, a Századvég Alapítvány által készített felmérés is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai alapján mindhárom nyári hónapra már több mint 1 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek, a legtöbbet júliusra. A foglalások száma 37 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi adatokhoz képest. 75 százaléka hazai vendégektől érkezett. A hazai, belföldi, turisztikai célú utazások megvalósulása az átoltottság arányának növekedésével párhuzamosan válik majd egyre biztosabbá.

Fontosak az óvintézkedések

Az utazási kedven sokat dob a SZÉP-kártya megemelt keret­összege is, a megkérdezettek 32 százaléka fogja ezt a fizetőeszközt használni turisztikai célú utazásai során. A kutatás arra is rámutat, hogy az úti cél kiválasztásában szerepet játszik a hely élményígérete, higiéniai óvintézkedések és a rugalmas lemondási feltételek. Ami a külföldi desztinációkat illeti, ezzel kapcsolatos tervekről 37 százalék nyilatkozott úgy, hogy leginkább Európa országait keresné fel, kiemelten Horvátországot és Ausztriát.

(A borítóképen: Szállodai recepció. Nő az utazási kedv)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában