szabadidő

2021.05.18. 18:15

Ismét látogatható a Rákóczi-múzeum Sárospatakon

Eddig kevesebb diákcsoport érkezett a Rákóczi-múzeumba.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A Magyar Nemzeti Múzeum kötelékébe tartozó intézmény tavaly november első felében zárt be a koronavírus-járvány miatt. A belépéshez a látogatóknak ugyanazokkal a feltételekkel kell rendelkezniük, mint ami országosan is érvényes, kiegészítve az anyaintézmény igazgatójának rendelkezéseivel – közölte dr. Tamás Edit a múzeum igazgatója. Ez a feltétel a védettségi igazolvány, amit személyazonosító okmány kíséretében kell felmutatniuk az érkezőknek, 18 év alattiakat pedig ugyancsak az említett igazolással rendelkező, felnőttkorú kísérővel engedhetnek be a múzeumba. A zárt kiállítóterekben továbbra is kötelező a maszkhasználat.

Hozzátette: eddigi tapasztalataik szerint nem az ilyenkor szokványos látogatói kör érkezik az intézménybe. Hiányoznak a tavasszal szokásos diákcsoportok, de futottak be már iskolás kirándulók a héten, sőt múzeumpedagógiai foglalkozást is tartottak számukra. A bejelentkezések alapján azonban várhatóan rövidesen fellendül a turizmus ezen ága – közölte az igazgató.

Védettségi igazolvánnyal

Kiemelte: szeretnék megtartani tavalyi eredményüket, amikor a sok látogató ellenére nem fertőződtek meg munkatársaik és nem tudnak arról sem, hogy valaki náluk kapta volna el a koronavírust. Az elmúlt napok tapasztalataikról szólva az igazgató elmondta: a látogatók szinte kivétel nélkül értesültek a belépési feltételekről, bár néhányan kifogásolták azt, hogy igazolványt is kérnek az intézmény dolgozói.

Dr. Tamás Edit beszélt arról is, hogy Sárospatak abból a szempontból is szerencsés helyszín, hogy azok is körbejárhatják a várat és a hathektáros, gyönyörű parkot, akik még nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Hozzátette: a járvány előtti időszakban évente 130-150 ezer látogatójuk volt. Tavaly a pandémia miatt csupán pár hónapig voltak nyitva, de ez idő alatt is 86 ezer vendéget regisztráltak, ami országos szinten is kiemelkedő – közölte. Abban bíznak, hogy idén is előnyben részesítik majd a turisták a biztonságosabb hazai helyszíneket, és emiatt sokan látogatnak el Sárospatakra is. Az igazgató kiemelte: valószínűleg pünkösd után indul be a hazai turizmus, a térség szállásadóitól kapott előrejelzés, vagyis a foglalások alapján erre lehet következtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában