Pályázat

2021.05.29. 15:00

Intézményi fejlesztések

Interaktív és okos­eszközökkel bővült a Matyó Múzeum, a Közösségi Ház D épülete pedig megújul.

Fotó: MÚ

A múzeumban egy olyan interaktív és innovatív fejlesztés valósult meg TOP-forrásnak köszönhetően, melynek segítségével a mai kor igényeinek megfelelően tudják bemutatni a matyó kultúrát, emellett izgalmasabbá is válik az intézmény a látogatók számára.

– Mintegy 4 millió forint értékben vásároltunk interaktív eszközöket, hogy a tárlatot még színesebben tudjuk bemutatni a múzeum vendégeinek – mondta Kazárné Kalber Nikolett, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Sikerült egy okostáblát, egy okostelevíziót, valamint tableteket is beszereznünk, továbbá egy érintőképernyős információs terminál is helyet kapott az intézményben. Emellett audio guide, tour guide rendszerekkel is bővítettük a múzeumot, így akár előre is fel tudjuk venni az idegen nyelvű tárlatvezetést és ezt ki tudjuk adni az idegen nyelvű csoportoknak is, de természetesen magyar nyelven is lehet majd ezeket a készülékeket használni. A tabletek, illetve a digitális tábla segítségével izgalmasabbá, érdekesebbé tehetjük a múzeumpedagógiai órákat az óvodások és diákok számára, hiszen az ő nyelvükön tudjuk bemutatni a matyó kultúrát. Egy régi vágyunkat is sikerült megvalósítani a projektnek köszönhetően: immár wifi hozzáférés is biztosított a múzeumban, így már tényleg a 21. század elvárásainak megfelelő az intézmény.

Az önkormányzat nyertes, energetikai fejlesztést célzó pályázata keretében korszerűsítik a Közösségi Ház D – az egykori „kiskönyvtár” – épületét egy mintegy 48 millió forintos TOP-forrás segítségével.

– A projektnek köszönhetően a külső nyílászárók cseréje, külső szigetelés és a homlokzat színezése valósul meg, valamint a fűtési rendszert is korszerűsítik a támogatás segítségével. A kivitelezés elindult, a belső munkálatokat végzik, jelenleg a mosdóban zajlik a munka és már az új kazán is a helyére került – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Nyitás

Május elején a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. összes intézménye kinyitott a korlátozásokon enyhítő kormányrendelet értelmében. Csak a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják az intézményeket, az okmányt – amely kizárólag a személyi igazolvánnyal együtt érvényes – az ott dolgozók ellenőrzik a belépésnél.

– A szájat és orrot eltakaró maszk viselése nem kötelező az intézményeinkben, de azért, hogy még jobban tudjunk vigyázni egymásra, ajánljuk a látogatóknak, hogy viseljék azt, illetve próbálják – ahol ez megoldható – tartani a másfél méteres távolságot. Törvényi határozat szerint maszkot fognak viselni azok a kollégák, akik nálunk még nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ugyan a látogatók számának korlátozására vonatkozó szabály nincs érvényben, de bizonyos intézmények esetében javaslatot fognak tenni a kollégák a belépésnél a létszámra vonatkozóan – összegezte a vezető.

A Városi Könyvtárban amellett, hogy személyesen is felkereshető az intézmény, továbbra is működik a „Matyó tatyó” online szolgáltatás is, így a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők is kölcsönözhetnek.

(A borítóképen: Számos eszköz érkezett a múzeumba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában