vérszívók

2021.05.19. 16:00

Indul már a szúnyogszezon

Élednek a vérszívók, sajnos nemcsak a szúnyogok, hanem a kullancsok is. Vigyázzunk magunkra és házi kedvenceinkre.

Bacsó István

20200804 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Antonov tipusú repülőgép légi szúnyoggyérítést végez Miskolc fölött.

Fotó: Vajda János

Akinek volt alkalma a természetben vagy akár csak a kertjében tartózkodni ebben a borongós, hűvös tavaszban, az már tapasztalhatta, hogy körüldongják a szúnyogok, hogy éhüket belőlünk verjék el. A kellemetlen rovarok a számukra igen kedvező esős, nedves időben, a megtelt pocsolyákban, pangó vizekben fokozott szaporodásnak indultak.

Kiváló tenyészhelyek

A katasztrófavédelmi szolgálat már április elején megkezdte a védekezési munkálatok koordinálását. Az első hetekben légi járműről, folyadék formájában juttatták ki a speciális, baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, nem veszélyes más rovarokra, így a méhekre sem.

A folyók mentén lévő és jól megközelíthető szúnyogtenyészőhelyeket földi technológiával, gépjárműről kezelték. A szúnyoglárvák számos víztípusban képesek fejlődni, így a folyók árterében visszamaradó vizekben és a sok szerves anyagot tartalmazó holtágakban, de kiváló tenyészhelynek számítanak a kerti vízgyűjtők, a kint hagyott vödrök, de még a vízzel telt virágcserép-alátétek is. Ezért mi magunk is tehetünk ellene kis odafigyeléssel, hogy ne szaporítsuk őket a saját környezetünkben, ezeken a mikrotenyészőhelyeken. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madár­itatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni a csapadék.

A tavasz során eddig mintegy tízezer hektáron végeztek lárvagyérítést a szakemberek. Az esőzéseket követően folyamatosan vizsgálják a szúnyoglárvák élőhelyeit, a nagyobb kiterjedésű tenyészőhelyeken további kezelések várhatóak.

Az egyes települések maguk is kérhetik a szúnyog­gyérítést. Ezt Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből már több önkormányzat igényelte is – Tokajban már meg is történt a gyérítés –, és folyamatosan érkeznek a kérelmek. Az elbírálás tart, a megyét érintő munkálatok kezdési időpontjáról még nincs információ – tudtuk meg Dojcsák Dávidtól, a B.A.Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

(A borítóképen: Szúnyogirtás repülőgéppel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában