koronavírus

2021.05.30. 09:00

Hatásosak a jelenlegi vakcinák az indiai mutáns ellen

Egyre több szakmai közlemény jelenik meg arról, hogy a vírus indiai mutációja ellen a jelenleg használt oltóanyagok hatásosak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarországon is azonosították a koronavírus indiai mutációját – jelentette be az országos tiszti főorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, a két beteg közül az egyik már felgyógyult a fertőzésből, nála könnyen lezajlott a megbetegedés, míg a másik beteg kórházban van, de nem szorul lélegeztetésre. Egyikük sem járt külföldön, a járványügyi vizsgálat nem derítette fel a fertőzés forrását.

Müller Cecília jelezte, egyre több szakmai közlemény, publikáció jelenik meg arról, hogy a vírus indiai mutációja ellen a jelenleg használt oltóanyagok hatásosak. Az indiai mutáns előbb-utóbb egyre több országban megjelenik – mondta, hozzátéve, ezért fontos, hogy mindenki védetté tegye magát a fertőzéssel szemben.

A szakember kitért arra: az oltásoknak és a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően továbbra is alacsony szinten van a járvány, a múlt héten 39 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőzőn.

Az országos tiszti főorvos elmondta továbbá, hogy a fertőzöttek átlagéletkora 42 év. A regisztrált új fertőzöttek jelentős hányada az aktív munkaképes korúak közül kerül ki, ezért arra kérte az ebbe a korosztályba tartozókat, hogy a maguk és a családjuk védelme érdekében oltassák be magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában