összefogás

2021.05.14. 17:45

Dzsungel könyve díszlet helyett lehetőségek tárháza lesz az egykori gönci gyermekotthon

A Gönci Jövőért Egyesület a korábban szebb napokat is megélt Pálffy-kastély épületének és udvarának rendbetételét tűzte ki céljául.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Elkeserítő látvány fogadta egy héttel ezelőttig a Gönc szívébe látogatókat. Az egykoron gyönyörű Pálffy-kastély udvarát benőtte a gyom, a fák lombjai elterebélyesedtek, a beton placcon vadszőlő és vadbodza nőtt, az épületek omladoznak. A kastély a település közepén helyezkedik el, a szomszédban tájház működik, így a turisták akaratlanul is szembesülnek a pusztulással.

A Dzsungel könyve

– Szervezett akciónk célja a Pálffy-kastély udvarának kitakarítása, rendbetétele, de szeretnénk új funkciót is találni neki. A rendezett terület kevésbé botránkoztatja meg az ide látogatókat és talán a kastély is hamarabb talál újabb funkciót, ha nem úgy fest, mintha a Dzsungel könyve című filmhez biztosítana hátteret – mesélte érdeklődésünkre Bodnár Tamás, az egyesület alelnöke. – Akad bőven tennivaló, de szerencsénkre a helyi önkormányzat mindenben segíti a munkánkat. Az udvar tisztításához rendelkezésünkre bocsátottak eszközöket és egy platós kocsit is, amivel el tudtuk szállítani a sok gazt, sittet, szemetet. A munkát követően pedig kiváló gulyással vendégelték meg a projektben résztvevő, társadalmi munkát végző egyesületi tagokat – fejezte ki ezúton is háláját Tamás. A kocsit egyébként maga a polgármester, Vinter István vezette, aki jócskán kivette részét a munkából, az alpolgármesterrel készített gulyáson kívül is.

Az épületben körbejárva összeszorul az ember gyomra, kicsit olyan, mintha egy katasztrófa elől menekültek volna az itt élők, mindent hátrahagyva. Nem kell megerőltetni a képzeletünket, hogy lássuk, milyen építészeti remekkel állunk szemben, és hogy mennyi lehetőséget rejt magában.

– Számomra különösen kedves ez a hely, kisgyermekként szüleimmel és az itt dolgozó barátaikkal sok kellemes, szalonnasütős estét töltöttem el itt. Gyakran egy-két pedagógus dobozgitárján Koncz Zsuzsa és Metró slágerek csendültek fel, amelyeket a felnőttek lelkesen énekeltek. De jó szívvel emlékszem vissza azokra az állami gondozott srácokra is, akikkel az iskolában összebarátkoztam. Azért is áll közel a szívemhez ez a hely, mert az 1970-es években indított építkezések előtt, az udvaron hatalmas rózsakert volt, amelyet egykor nagyapám is gondozott – idézi fel emlékeit Kiss Lajos, az egyesület tagja.

Még kérdéses a jövője

Szerettük volna megtudni, hogy mi a cél, mi lesz az épülettel. Ötletek vannak, de a konkrét sorsa még kérdéses. A már rendbe szedett területen egyelőre nem sok mindent tudnak tenni, mivel az nem önkormányzati tulajdon. Céljuk az udvar teljes kitakarítása után annak karbantartása, persze amennyire ez lehetséges – aztán jöhet az ötletelés, hogy milyen új élet várhat erre a csodálatos környezetben elterülő, és megannyi lehetőséget magában rejtő műemlék épületnek.

A Pálffy család és a kastély rövid története

A Pálffy-kastély a település egyik legimpozánsabb épülete volt egykor, noha szerepe és funkciója a történelem folyamán többször változott. A birtok a 17. századtól az 1860-as évekig a körösszeghi és adorjáni gróf Csáky családé volt. A Csákyak azonban szűkös anyagi helyzetüknek köszönhetően kénytelenek voltak megválni gönci javaiktól, így került a birtok az erdődi gróf Pálffy családhoz. A grófi família aktívan részt vett Gönc életében, több területen is támogatták a várost. Birtokokat, telkeket, területeket adományoztak el a településnek, többek közt a kastéllyal szemben álló telket is, ahol 1896-ra óvodát építettek fel.

A háborút követően a Pálffy-családtól az állam elvette földjeit és a kastélyt. Az 1940-es évektől népfőiskolai szemináriumokat tartottak itt, de működött benne leányiskola is, az 1950-es években pedig a traktoros oktatások helyszíne lett. Egyes helyiségeket, mint például a pincét, lakásként adták ki helyieknek. 1955-ben gyermekotthont létesítettek a kastélyban, a szocializmus évtizedei alatt az otthonban dolgozó nevelőknek szolgálati lakást, a gyermekeknek kollégiumot és konyhát építettek fel a kastély udvarára, a nagy kiterjedésű kert helyére. A hely és az itt dolgozók több száz állami gondozott gyermek felnevelkedését segítette elő, a gyermekotthon azonban 2015-ben kiköltözött az épületből. Jelenleg a kastély üresen áll és felújításra szorul.

– Kiss Lajos –

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában