zsúfolt buszok

2021.05.19. 20:00

A rugalmasabb munkakezdés lehet a megoldás a közlekedési káoszra

Ha a dolgozók nem az iskolásokkal egyszerre indulnának el otthonról, akkor csökkenhetne a zsúfoltság, mondja a közlekedési szakember.

Hegyi Erika

20210419 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Új menetrendnet vezetett be a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Fotó: Ádám János

Ahogy a járvány második hullámában, most is felvetődött, hogy jobb lenne, ha a középiskolákban később kezdődne a tanítás, mert reggel a tömegközlekedési eszközök meglehetősen zsúfoltak. Igaz, már elkezdődött a 16–18 évesek oltása, de mivel ez a napokban történt, az érintett fiatalok még nem szereztek védettséget, és az összes, villamoson vagy buszon utazó diáknak ez csak kis százalékát érinti. Mint ismeretes, május 10-étől minden tanuló visszatért az iskolába a több hónapos ,,kényszerszünet” után.

Távolságtartás

Több szülőt is megkérdeztünk, akik tömegközlekedéssel utaznak gyermekeikkel minden reggel. Mint mondták, az iskolakezdés és a munkakezdés együtt valóban zsúfoltságot okoz. Mivel a járványveszély még nem múlt el, jobb lenne, ha be lehetne tartani a másfél méteres távolságot a buszokon és a villamoson is. Hozzátették, a középiskolákban kezdődhetne a tanítás egy kicsit később, hiszen a 14–18 évesek már önállóan közlekednek. Azonban gondot okozhat, hogy mivel sok órájuk van, délután még később végeznének, mint jelenleg.

Mi lenne a megoldás? – kérdeztük Fejér Balázstól, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Miskolci Tagszervezetének a vezetőjétől.

Elöljáróban jelezte, amióta visszatértek a diákok az iskolákba, és lassan az otthoni munkavégzésnek is vége, Miskolcon is érzékelhető a nagyobb zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön. Azonban nemcsak ott, hanem az utakon is, mivel az ingyenes parkolás és a drasztikusan kiritkított menetrend miatt sokan autóra váltottak. Reggel beáll a déli és északi tehermentesítő, valamint a Zsolcai kapu, így a buszok is a dugóban araszolgatnak. A felsőzsolcai 7-es busz például ebben az időben akár 15-20 perces késéssel közlekedik.

Csúsztatva

– Évek óta mondjuk, hogy Miskolcon is szükség lenne a csúsztatott iskola- és munkakezdésre. Az iskolák esetében nehezebb lenne most már ezt megoldani, mert nem önkormányzati, hanem különböző fenntartásban vannak. Azonban sokat segítene a problémán, ha a városi cégeknél nem fél 8-kor vagy 8-kor kezdődne a törzsidő, hanem később. A multik már alkalmazzák ezt a gyakorlatot. Ha a dolgozók nem az iskolásokkal egyszerre indulnának el otthonról, akkor ugyanannyi busz nagyobb időintervallum alatt szállíthatná el a közlekedőket, így csökkenhetne a zsúfoltság. Ebben az esetben a reggeli csúcs jobban hasonlítana a délutánihoz, amikor 2 és 6 óra között, elosztva utaznak haza az iskolások és a dolgozók. Lassan mindenki visszatér a home office-ból, ezért érdemes lenne az önkormányzatnak megfontolnia a rugalmas vagy az eltolt munkakezdést – érvelt Fejér Balázs.

Vidéki diákok

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumban évek óta reggel háromnegyed 8-kor kezdődik a tanítás, tudtuk meg Tompa Médea igazgatóhelyettestől. Mint mondta, nagyon sok vidéki diákjuk van, az ő buszok negyed 7 és fél 7 között indul el otthonról. Sok diákot viszont a szülők hoznak kocsival. A gyerekek tehát nem egyszerre érnek be az iskolába, hanem folyamatosan jönnek, a szülőktől pedig nem érkezett olyan jelzés, hogy jobb lenne a későbbi iskolakezdés.

– A középiskolásoknak sok órájuk van, főleg 11. osztálytól, amikor már a fakultációk is beindulnak. A 9. órának például délután 4 óra 10 perckor van vége. Ha ez az időpont még későbbre csúszna, a tanulók este érnének csak haza, és még ekkor kellene elkezdeniük a tanulást – jelezte az igazgatóhelyettes. Hozzátette: a vidéki tanulókon pedig nem segítene a későbbi iskolakezdés, mivel nekik reggel csak egy buszuk van.

(A borítóképen: Csúcsidőben nagy a zsúfoltság a miskolci buszokon, villamosokon)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fel-ev-utan-hetfon-ujra-kinyitottak-a-kozepiskolak-5437378/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában