beruházás

2021.04.21. 14:00

Tornaszoba és sószoba is lesz az óvodában

Várják szeptembertől a környékbeli kisgyermekeket is az új egyházi intézménybe.

20210415 Arnót fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az épülő református óvoda épület. képen: Rácsok András lelkész

Fotó: Ádám János

Nem volt példa korábban ilyen nagyságrendű beruházásra a református egyház életében – hangzott el tavaly nyáron a sajtótájékoztatón, amikor a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja is támogatottá vált: 30 milliárd forintot juttatott az állam a református egyháznak. Az Észak-Magyarország akkor is tájékoztatott arról, hogy a Tiszáninneni Református Egyházkerületben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kilenc intézményt érint az óvodaépítés és -felújítás. Miskolcon több intézményt, valamint Sárospatakon, Encsen, Szerencsen, Kazincbarcikán és Arnóton várja majd református óvoda a gyermekeket idén szeptembertől.

Arnóton már látványos az építkezés: egy két csoportszobás óvoda épül. Már tető alatt van az épület, amelyben jelenleg a belső munkálatok folynak. Az építkezést 2020 szeptemberében kezdték el, a műszaki átadás-átvétel idén júniusban–júliusban várható, a szükséges engedélyek beszerzése pedig párhuzamosan folyik majd.

Nyolc éve fogalmazódott meg

Rácsok András, az Arnóti Református Egyházközösség lelkipásztora, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára elmondta, körülbelül nyolc éve fogalmazódott meg, hogy a gyülekezetnek és a körzetnek szüksége van egy református óvodára.

– Az arnóti református gyülekezet fiatal, idén 20 éves, és az elmúlt években is tudatosan igyekeztünk nyitni a fiatalok és a kisgyermekes családok felé. Azt láttuk, hogy van igény egy olyan intézményre, ahol a kisgyermekek meg tudnak ismerkedni a Szentírással, Isten igéjével, az egyház küldetésével és a keresztyén értékrenddel – fogalmazott Rácsok András.

A felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola tagintézményeként működik majd az arnóti egyházi óvoda. Az épület 700 négyzetméteres, két csoportszobás, összesen 50 gyermek ellátására alkalmas. Az általános nevelési célok mellett természetesen a keresztyén értékrend szerinti nevelés a küldetése az új intézménynek. A gyermekek mindennapi igényeit pedig olyan külön helyiségek is „szolgálják” majd, mint a 60 négyzetméter alapterületű tornaszoba és a sószoba.

– Nemcsak az arnóti kisgyermekes családok igényeit tudjuk kielégíteni, hanem a környező településeken élőkét is. Várjuk majd az ongai, felsőzsolcai, alsózsolcai, sajóvámosi, sajósenyei, sajópálfalai református családok gyermekeit is. Hiszen Arnót jól megközelíthető, és aki a környező településekről Miskolc tengelyében közlekedik, annak a mi óvodánk ideális hely lesz – mondta a lelkész.

Azt is megtudtuk azonban, hogy körzetes egyházi intézményként más felekezetűeket is szívesen fogadnak, de azokat is, akik egyelőre nincsenek megkeresztelkedve, de fontosnak tartják és azonosulni szeretnének a keresztény értékrenddel.

Az arnóti református gyülekezetben nagy hangsúlyt helyeznek a helyi kapcsolatok erősítésére, hiszen a település nem homogén: sokan vannak, akik a megyeszékhelyről költöznek ide, és a munkájuk miatt, a mindennapi ingázás okán kevés ismerősük, barátjuk van helyben. Az óvoda az úgynevezett gyülekezeti ház mellett épül, ahol egyébként is istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat tartanak, de gyermekeknek játszóházakat és különböző foglalkozásokat is szerveznek. A két intézmény egymáshoz való közelsége szolgálni tudja a helyi közösségek folyamatos és szerves fejlődését is, hozta fel példaként Rácsok András.

– Tavaly tulajdonunkba került egy ingatlan a Magyar Falu Program támogatásával, amelyet az alapítványunk nevéből adódóan Eklézsia háznak nevezünk, és már idén további fejlesztéseket tervezünk szintén pályázati forrásokból. Ami mindenképpen látszik, hogy itt az Eklézsia háznál, amely mintegy háromperces sétára van az új óvodától, akár közösségi kertet is ki tudunk majd alakítani a gyerekeknek. Ahol figyelemmel kísérhetik a különböző növények növekedését, ültethetnek, kertészkedhetnek. Bízunk benne, hogy az új lehetőségek betöltik majd azt a hiányt, amelyet korábban tapasztaltunk – tette hozzá Rácsok András.

(A borítóképen: Rácsok András az épülő református óvoda előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában