turisztikai látványosság

2021.04.28. 11:30

Látványosság az Avason, amiről talán te sem tudtál

A felmérésből kiderült, hogy igazi turisztikai látványosság az arborétum és a fenyőgyűjtemény.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Online kérdőíves felmérést végzett a közelmúltban az Avasi Arborétum Alapítvány a Zöld Kapcsolat Egyesülettel karöltve. Erre a közösen kidolgozott projektjükhöz volt szükség. Az Avasi Arborétum, Dr. Adorján Imre Fenyőgyűjtemény több mint 30 éve járul hozzá a város természeti értékeihez, turisztikai látványosságaihoz. A fenyőgyűjtemény igazi zöld kincsnek tekinthető, egyedülálló botanikai értéket képvisel, melynek hosszú távú megőrzése, védelme és fejlesztése érdekében kérték a kezdeményezők az embereket, hogy töltsék ki a kérdőívet.

Sokan kedvelik

Három nap alatt 144 válasz érkezett, melyből kiderült, hogy tapasztalataikat alátámasztva (86 százalékban) a Miskolcon élők látogatják a gyűjteményt, igaz, van érdeklődés az ország más részeiből is. Meglepően magas a nők aránya a férfiakéhoz képest: (83/17 százalék). A látogatóknak csaknem fele régóta ismeri a gyűjteményt, de csaknem negyede az utóbbi időben fedezte fel, vélhetően az Avasi Arborétumért Alapítvány elmúlt évben indult aktív közösségi oldalakon megjelent felhívásainak köszönhetően. Jó híre van a látogatónapoknak, mert a megkérdezettek csaknem felének közvetlenül az ismerőse ajánlotta.

A látogatók negyede már több alkalommal is járt itt. A legtöbben gyalogosan érkeznek, ami jelzi, hogy az avasiak és a belvárosiak szívesen választják rekreációs célpontként a helyet. A családosok és nyugdíjasok körében a legnépszerűbb a gyűjtemény, de magas a szervezett csoportok száma, valamint a barátokkal és párjukkal érkezők aránya is. A látogatók célja egyértelműen a szabadidő eltöltése és a kikapcsolódás. Az alapítvány örömére az arborétumba visszajárnak a kezdeti munkálatokban részt vevő kertbarátok is és azok, akik szakmai tanulmányútra jönnek a csodás kertbe.

Segítenének is

A kérdőíves felmérésből az is kiderült, hogy a látogatók többsége középkorú és az idősebb korosztály képviselői. A diákok aránya csupán 5 százalék.

– Nagy öröm számunkra, hogy sokan nemcsak nézegetni, de segíteni is szeretnék az arborétum fenntartásának munkáit. 30 fő szívesen járulna önkéntes munkával, anyaggal, eszközzel is a fenntartáshoz, 26 ember pedig pénzügyileg is támogatná az alapítvány munkáját, ennek érdekében közvetlen elérhetőségüket is megadták a kérdőív kitöltését követően. Igyekszünk a felmérésre alapozva fejleszteni és még inkább látogatóbaráttá tenni a gyűjtemény nyitvatartását – tették hozzá a felmérés készítői.

A környezet megbecsülése

Az arborétum dr. Adorján Imre főorvos kezdeményezésére jött létre, melynek jelenlegi területe 6 hektár. Ebből 4,5 hektáron főként lombos fák találhatók, 1,5 hektáron pedig különböző fenyőfélék. Az arborétum és gyűjteményes kert kialakításával az volt a cél, hogy az érdeklődők ne csak a hazai, hanem a más földrészeken honos, messzi tájak fenyőit is megismerhessék, tanulmányozhassák, gyönyörködhessenek bennük, és hogy ennek következtében erősödjön bennük a természet szeretete, a környezet megbecsülése.

Az arborétum segítséget jelent a kerttulajdonosoknak is, akik kertjükbe valamilyen fenyőfélét szeretnének ültetni. Ezt figyelembe véve súlyponti kérdés volt már a telepítéskor a kerti formák ültetése. A más földrészekről származó növények, az egzóták érdekessé, változatossá teszik az arborétum növényanyagát, és egyben tapasztalatokat adnak azok hazai fejlődéséről, telepíthetőségéről, megjelenéséről. A fajták, változatok, formák megismertetése és elterjesztése közvetlenül hat a kertkultúra fejlődésére, és elterjedve szebbé, kulturáltabbá teszi a várost és környezetünket, hangsúlyozzák az Avasi Arborétum Alapítvány vezetői.

(A borítóképen: Az arborétum jelenlegi területe 6 hektár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában