Érettségi 2021

2021.04.16. 16:00

Idén elmaradnak a szóbeli érettségik

Az idei évben, a járványügyi helyzetre való tekintettel a legtöbb tárgyból elmaradnak a szóbeli érettségik, a diákok írásos formában adhatnak számot tudásukról.

Apagyi Beáta

2020.05.05. Nagykanizsa Kéezfertőtlenítés és szájmaszk felvételévele, kezdődöt a 2020 évi érettségi, a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: MW

Azzal kapcsolatban, hogy mit szólnak ehhez az érintettek, a megmérettetés előtt álló tanulókat kérdeztük. – Amikor megtudtuk, hogy nem kell szóbeli vizsgát tenni az érettségin, legtöbben fellélegeztünk. Majd tudatosult bennünk, hogy inkább hátrányunkra válhat, mintsem előnyünkre – kezdte gondolatait Branyicki Maja, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium végzős diákja. – Eddig ugyanolyan mértékben készültünk mind az írásbeli, mind a szóbeli részére is az érettséginek, hiszen nem voltunk benne biztosak, hogy az utóbbi elmarad. Időközben rájöttünk, hogy szóbeli vizsga hiányában nem tudunk javítani az írásbeli eredményeinken. A tény felismerése nem érintett túl jól sem engem, sem a körülöttem lévő, hasonló cipőben járó társaimat – folytatta. – Örülök, hogy már májusban túl leszünk a megmérettetésen. Majd tovább izgulhatunk a ponthatár meghúzásáig, amikor is kiderül, hogy ki melyik felsőoktatási intézménybe nyer felvételt, amit az érettségi eredmény jelentősen befolyásol. Hiába latolgattuk eddig esélyeinket, számolgattuk pontjainkat, az egészet felülírta a rendkívüli helyzet. Nem biztos, hogy mindenkinek teljesülhet az álma. Ennek gondolatát most próbáljuk kizárni és még nagyobb elánnal készülni az érettségire, az online órákon korábbi évek feladatsoraival foglalkozunk – mondta a fiatal lány.

Maja osztálytársa, Szász Réka számára megkönnyebbülés, hogy nem kell szóban is teljesítenie, ugyanis nem szeret közönség előtt beszélni, szerepelni. – Megnyugodtam, amikor kiderült, hogy lámpalázasként nem kell a tanári kar előtt számot adni a tudásomról. Sajnos így nem lesz megengedett, hogy javítsunk az eredményeinken, tehát az írásbeli érettségi alatt kell megfelelően, mindenkinek az elképzései szerint teljesíteni, leginkább azoknak, akik tovább szeretnének tanulni. Ennek megfelelően az online órák mellett itthon, önállóan az előző évek feladatsorait oldom meg, próbálom azokat az előírt időre megcsinálni, majd a javítókulcs segítségével ellenőrizni a megoldásaimat. Így lelkileg is felkészítem magam a kihívásra. Nagyon remélem, hogy minden sorstársam a legjobb tudása szerint fog teljesíteni, illetve, hogy mindenkinek sikerül annyi pontszámot elérnie, amivel igenis bekerülhet abba a felsőoktatási intézménybe, ahová szeretne. Véleményem szerint ez lesz az eddigi legnehezebb év az érettségi teljesítésének szempontjából – tette hozzá Réka.

Több ezren készülnek

Korábbi értesüléseink szerint a megyében 6 574 fő jelentkezett érettségire, melyet 76 intézményben, 215 vizsgabizottság előtt tesznek le. A megyében 3 356 emelt szintű vizsgát szerveznek, a legtöbben, 956-an, angol nyelvből tesznek emelt szintű vizsgát. Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén tekinthetik majd meg az érintett diákok.

(A borítóképen: A biztonság lesz az első)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában