Csendháborítás

2021.04.02. 14:30

Ha a szomszéd ébreszt...

A szomszéd már megint láncfűrésszel keltette vasárnap, jelezte olvasónk. Nem egyedi eset.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

Belevonyít a vasárnap reggelbe a motoros fűrész hangja: a szomszéd már megint korán kezdni. Van, hogy füvet nyír, van, hogy beindítja a kerti traktort. Ha szólunk, a vállát vonogatja, és megjegyzi, a saját portáján azt csinál, amit akar. De így van-e ez?

Érdeklődésünkre a miskolci önkormányzat illetékese elmondta, hogy Miskolcon jelenleg nincsen települési „csendháborítási” rendelet, az általánosan érvényes állami szabályozás van érvényben. Kiderül, bizonyos zajokat, hangerőt tűrnünk kell. De nem minden időben és nem korlátlanul.

Mikor kell tűrnünk?

A jogszabályok arról rendelkeznek, mikor nem kell eltűrnünk.

Ahhoz, hogy a zaj csendháborításnak minősüljön, olyan zajt kell okozni, ami alkalmas mások nyugalmának, illetve a természetnek a megzavarására. Ennek megítélése nem mindig egyértelmű, hiszen egy-egy hang zavaró hatásának megítélése nagyon szubjektív lehet. Igen sok vitás helyzettel szembesülnek a hatóságok az eljárások során, és nem könnyű igazságot tenni. Ritka az olyan tettenérés, amikor a példaként említett láncfűrész még működik, mire egy hatósági ember odaérne és hallhatná vagy hivatalosan megmérhetné a hangerejét.

Éppen ezért azt ajánlják, hogy mindenekelőtt próbálják az érintettek egymással kulturáltan, jószomszédi módon rendezni az ilyen problémákat. Ha ez nem vezet eredményre és ismétlődik a jogsértés, akkor jöhet a feljelentés. Hatósági intézkedés esetén a csendháborítást elkövetővel szemben a rendőr, a közterület-felügyelő és a természetvédelmi őr három intézkedést tehet: figyelmezteti a csendháborítót, helyszíni bírságot szab ki, feljelentést tesz. A szabálysértési eljárás lefolytatása a kormányhivatalok hatáskörébe tartozik. Szabálysértés miatt alkalmazható büntetés a pénzbírság, melynek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint.

Drasztikusabb esetben polgári peres birtokvédelmi eljárás is indítható. A zajosabb tevékenységeket – a fent említettek például ilyenek – munkanapon 7–20 óra között, szombaton és pihenőnapokon 9–12 óra, illetve 15–18 óra között lehet végezni, vasárnap és munkaszüneti napokon viszont egyáltalán nem végezhetőek.

Ebből tehát egyértelmű, hogy olvasónk jogosan kifogásolta a vasárnap reggel nyolc órai favágást!

(A borítóképen: Itt pihen a fűrész. De van, hogy korán kezd dolgozni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában