Vendéglátás

2021.04.21. 11:30

A nyitásra készülnek a teraszokon

Erős szezonnal még menthető lehet az év, kihozható „nullára” a veszteség – mondják a vendéglátósok.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

Újabb enyhítés várható a járványügyi szabályokban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten elmondta: amint eléri a legalább az első vakcinával beoltottak száma a három és fél milliót, az éttermeknek lehetőségük lesz legalább a kinti teraszaikat megnyitni, az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával. Tartani kell a legalább másfél méteres távolságot az asztalok között, korlátozott számú vendéget lehet egyszerre kiszolgálni, és a higiénés előírásokra és a fertőtlenítésre fokozottan kell figyelni. Logikus könnyítés, hogy a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, a pincéreknek, személyzetnek azonban igen.

Nem gond a gyorsaság

Mivel vasárnap már elértük a hárommillió-kétszázötvenezer beoltottat, jó esély van arra, hogy még ezen a héten, de legkésőbb hétvégére elérjük a kívánt számot.

Mindeddig kilenc hónap kiesett bevételei sújtják a vendéglátó és rendezvényszervező szektort. Az éttermek, vendéglátóhelyek és más érintett cégek különböző túlélési stratégiákban gondolkodtak: volt, aki teljesen leállt, volt, aki felfejlesztette az ételkiszállítási üzletágát, volt, aki a bezárás idején igyekezett megvalósítani ütemezett vagy előrehozott felújításokat. Most mindenki a nyitásra vár.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy forgalom lehet a vendéglátóhelyeken, hiszen nem csak a vendéglátósok, de a vendégek is nagyon várják már a lehetőséget.

Számos könnyítést kapott a szektor, a kormány elengedte a teraszdíjakat, ötvenszázalékos munkahelymegtartó bértámogatást és járulékkedvezményeket kínált, és az önkormányzatok többsége, így a miskolci is, elengedte év végéig a bérleti díjakat.

Körkérdésünk alapján ezeket a segítségeket szinte minden érintett vállalkozás igénybe is vette, így a legtöbben eddig meg tudták tartani a dolgozóikat, s így nem okoz problémát a gyors beindulás sem.

Várják a részletes szabályokat

„A Helynekem terasszal, amint lehet, azonnal nyitunk” – mondta Hankó Vanda társtulajdonos, programszervező. „Nehezítő körülmény, hogy nem tudjuk biztosan, mikor lesz meg a három és fél millió beoltott, de bízunk abban, hogy ezen a héten ezt elérjük. További nehézség, hogy a pontos részletszabályok sem ismertek még, de bízunk benne, hogy a nyitásig ezek tisztázódnak. Biztos vagyok benne, a város minden vendéglátósa meg fogja oldani, hogy minden szabálynak megfeleljen. Nagyon lelkesek vagyunk, és várjuk a tavaszias meleget és napsütést.”

Ha a második fél év már teljes nyitással működhetne, menthető lenne az év, különösen az őszi rendezvényekkel, koncertekkel együtt.

A miskolci Pizza, Kávé, Világbéke és az encsi Anyukám mondta éttermek társtulajdonosa, Dudás Szabolcs is a mielőbbi nyitást várja. Úgy készülnek, hogy a Világbéke – amint lehet – azonnal indul egy terasszal, az encsi étterem pedig május elejével kezd. Ott még folyamatban van a terület kialakítása. A harmadik éttermük Debrecenben nyílik a közeljövőben.

Kettő-négy fős asztalokat terveznek a teraszra, kétméteres távolságokban, hogy betartsák az előírásokat. Megtudtuk, hogy náluk a munkaerővel nem lesz gond, mert tavaly márciustól senkit nem kellett elküldeniük. Saját forrásból és az állami és önkormányzati támogatásokkal megoldották a helyzetet. „Tudjuk, hogy az ember a legnagyobb érték! És ők is úgy állnak a céghez és mi is a dolgozóinkhoz. Kölcsönös a lojalitás. Encsen például az összes szakács nálunk volt tanuló. Ezt az évet már semmi nem tudja menteni, de egy bő fél év működéssel még törekedni lehet kihozni az évet pénzügyileg nullára. Mindenki a nyárban reménykedik. Ki tudja, ősszel megint mi lesz.” – tette hozzá Dudás Szabolcs. Kérdésünkre, hogy a rövid szezon miatt lesznek-e nagy áremelkedések, azt tippelte, hogy infláció- és költségkövető emelések bizonnyal lesznek. A felkapottabb üdülőhelyeken a fölött is, de ők nem készülnek drasztikus emelésekre.

Természetesen, azonnal!

„Természetesen azonnal nyitunk, csak a jelzést várjuk!” – árulta el Deutsch Miklós, a Calypso kisvendéglő tulajdonos-ügyvezetője.

Ők is sikeresen megtartották a dolgozóikat, amilyen segítséget lehetett, igénybe vettek ehhez. Nyolc-kilenc asztallal számolnak, ennyi fér egyelőre a teraszukra. „Bízunk benne, hogy a vendégek jönnek és le mernek majd ülni a teraszon. És az időjárástól is függ, hogy lesz-e forgalom” – mondta.

Nem miskolci vállalkozásokat is kérdeztünk, akik hasonlóan nyilatkoztak. A sárospataki Kiss Cuki bisztró, pizzéria és kávézó vezetője, Bensouda Réka reméli, hogy csütörtökre elkészülnek a teraszaik felújításával, új műfüvet raktak le, az asztalokat, székeket is felújították. Jöhetnek a vendégek. Hat asztallal számolnak az előírások betartásával.

(A borítóképen: A vendéglátósok azonnal nyitnának, amint majd lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában