Covid-19

2021.03.06. 17:30

Zárnak, és várják, mi lesz két hét múlva

Vegyes érzésekkel fogadták a kéthetes zárás hírét a különböző szolgáltatások területén dolgozók.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A kormány által hozott, március 8-tól életbe lépő és egyelőre március 22-ig fennmaradó korlátozások szerint az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon, drogériákon kívül minden üzletnek zárva kell tartania, továbbá a szolgáltatásoknak is szünetelniük kell a magán­egészségügy kivételével.

Virágok a kukában

Tarnóci Krisztina már régóta virágokkal foglalkozik, a Búza téri piacon bérelt üzlethelyiségének bezárása rendkívüli bevételkiesést jelent számára.

– Arról értesültünk, hogy a döntések alapján a hétfői napon – a nőnapra való tekintettel – még nyitva tarthatunk, azonban utána be kell zárnunk az üzletet. A megmaradt árut nagy szomorúságomra a kukába kell majd dobnunk, mivel a szálas, darabáras virágok, illetve még a cserepes növények sem élik túl a két hetet ebben a pici helyiségben. A kár több száz ezer forint, nem tudjuk, mi lesz a 14 nap lejárta után. Az első hullám alatt is volt, hogy zárva tartottuk a boltot, a napi bevétel annyira csekély volt, hogy nem tudtuk volna abból fedezni a bérleti díjat, a rezsit, a dolgozói fizetéseket. Jelenleg az összes virággal foglalkozó üzlet próbál minél több termékétől megszabadulni, lejjebb nyomva a már korábban is csökkentett árakat, egymás alá licitálnak – mondta elkeseredve Krisztina.

Wiandt Andrást, a Búza téri piacot üzemeltető Miskolc Piac Zrt. vezérigazgatóját is megkerestük kérdésünkkel, miszerint hogyan érinti a piacon kereskedőket a szigorítás, azonban biztos információk hiányában még nem tudta megfelelően informálni portálunkat és olvasóit. Délutánra a kormányhatározat megjelenése után kiderült, hogy a piacok, termelői piacok nyitva tarthatnak a két hét alatt.

Nyitva maradhatnak

Kozma Attilánétól, a Búza téri háztartási bolt vezetőjétől megtudtuk, hogy mivel drogériás, illetve kertészeti tevékenységekkel kapcsolatos termékeket is árusítanak, nem kell bezárniuk.

– Mi is értékesítünk szájmaszkot, annak több változatát is. Pénteken a vásárlók egymásnak adogatták a kilincset, mindenki az FFP2-es típusokat kereste, ezért folyamatosan igyekszünk feltölteni a készletet. Az egyszer használatos már nem annyira keresett, a mosható azonban még mindig népszerű termék a betérő vásárlók körében – osztotta meg tapasztalatait Kozma Attiláné.

FFP2-es maszkban | Fotó: Ádám János

– Hálát adok azért, hogy a fodrász szakmában dolgozók idáig is fogadhatták vendégeiket – mondta Madarász István, a BOKIK Egészségügyi és Szolgáltató Osztályának elnöke, mesterfodrász. – Anyagilag természetesen mindenkit rosszul érint, de ki kell bírnunk ezt a két hetet – ami remélhetőleg nem húzódik tovább – az egészségügyi helyzet javulásának érdekében. Már második éve marad el az eddig hagyományosan márciusban megrendezett Kézműves Kupa, amire rendkívül ki vannak már éhezve a szakma képviselői. Hiányzik a hangulat, a közösség, az, hogy újat tudjunk mutatni a közönségnek. Szalonunkban a forgalom egyébként a járványhelyzet ideje alatt felére esett vissza. Remélem, nem fog tovább csökkenni, és a vendégek ezután is szívesen veszik majd igénybe szolgáltatásainkat – mondta bizakodóan Madarász István.

(A borítóképen: Hétfőn még kinyitnak a virágárusok, kedden már nem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában