ingatlankereslet

2021.03.29. 14:00

Tóparti ingatlant tessék!

Megyénkben a nyéki és a mályi tavak környékén nőtt meg az érdeklődők száma.

Hajdu Mariann

Sok hétvégi ház veszi körbe a Mályi tavat

Fotó: Bujdos Tibor

Az előző évek tapasztalata a Balaton partján: egymást érik az „eladó” táblák a part menti ingatlanokon. A tavalyi nyáron már kevesebbet lehetett látni, ezt alá is támasztják a statisztikai adatok. Erősödött a kereslet a tóparti nyaralóhelyek iránt, ez az árakon is egyre jobban látszik, írta több országos internetes portál az elmúlt napokban.

A kereslet növekedésében az otthoni munkavégzés elterjedése mellett a lakásfelújítási támogatások és a falusi csok is szerepet játszik a felmérések szerint. Sokan nyaraló céljára vagy a home office lehetőségével élve hosszabb távon keresnek ingatlant. Sokan a vízhez közel.

– Tavaly nagyon sok eladó ingatlant láttunk a Tisza-tónál – mondja az Északnak Kriszta. Az árakat nem nézte, csak a jelenségre figyelt fel a háromgyerekes anyuka, mint mondja, úgy érzi, nem tudnák kihasználni az ilyen nyaralót, inkább szívesebben utazgatnak szabadidejükben.

Mások másképp gondolkodnak. Az OTP Ingatanpont értékesítői szerint a Tisza-tó környékén Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló esetében az átlagos négyzetméterár 130 ezer forint körül alakul. A tótól távolabb akár már 70 ezer forintos négyzetméteráron is lehet lakóingatlant találni, míg a jobb fekvésűek átlagára 230 ezer forint.

Több ingatlanközvetítő portálon is körülnéztünk megyei adatok után kutatva. Találtunk például eladó házat Arlón, 55 660 forint/négyzetméter áron hirdetnek egy 3+1 szobásat, ez 5,9 millióra jön ki, egy másik, kétszintes, 5+1 szobásat 10 millió 800 ezerért. A Varbói-tó Miskolc közelében található. Az egyik ingatlanos portálon egy tóra néző teraszú ingatlanért (3 szobás) 26 millió 500 ezer forintot szeretnének kapni tulajdonosai.

A nyékládházi, tó közeli házak esetében nagy a szórás. Találtunk ingatlant 210 ezer forint/négyzetméter áron is (mesés nyaraló a tóparton fantázianévvel), de van, amelyikért 454 ezer 454 forintot kérnének négyzetméterenként, és tóparti álomotthonként említik a hirdetésben.

– Demográfiai robbanás van nálunk – jellemzi a helyzetet Viszokai István, Mályi polgármestere. – Nincs is már eladó ingatlanunk. – Mint mondja, a tóparti ingatlanok viszonylag olcsók, sokan nem is nyaralónak vásárolják őket, hanem lakóingatlannak. Ezzel aztán adódnak is problémák, hiszen a falusi csokot és egyéb kedvezményeket üdülőterületen nem lehet igénybe venni. Az oda költözők szeretnének jobb infrastruktúrát, de arra viszont már nincs pénze a településnek. Ez utóbbi problémát Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere is megemlíti, vannak, akik a beköltözéskor szembesülnek, hogy nem járnak a támogatások. Nyékládházán nagyon szép házak vannak az üdülőövezetben, nagyon népszerűek a vásárlók körében.

Bernáth Józseftől, Kistokaj polgármesterétől megtudjuk, náluk nem nőtt az érdeklődés tóparti ingatlanjaik iránt. A közműellátottság nem jó, a víz nem jó minőségű, a telkek picik. A víkendházakat főleg városi idősebbek használják, ritka, hogy cserélődnének a tulajdonosok.

(A borítóképen: A Miskolc környéki tavaknál komoly üdülőtelepek alakultak ki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában