útépítés

2021.03.20. 14:00

Sátoraljaújhely felől is elindulhat a 37-es főút felújítása

Wáberer György: már idén nyáron elkezdődhetnek a munkálatok.

Bódisz Attila

Forrás: Magyar Közút

Fotó: Goreczki Renáta

Ebben az évben közel 56 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy javítsuk a régióban élők élet- és munkafeltételeit, megálljon az elvándorlás, és a térség – Budapest és a Balaton után – Magyarország harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává váljon – mondta lapunknak Wáberer György, Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: a térség fejlesztésének egyik kulcskérdése a régió megközelíthetőségének javítása, ezért kiemelten fontos a közúthálózat rendbetétele.

Kiemelte: a 37-es főút állapota annyira leromlott, hogy nem volt kérdéses: felújítását előre kell sorolni.

A munkálatok megkezdéséhez azonban hiányzik a kiviteli terv, csakúgy, mint a tervek birtokában megszerezhető különféle engedélyek, és persze a tényleges költségeket is csak egy ilyen terv alapján lehet pontosan meghatározni.

Mindezt pótolni hosszadalmas folyamat, aminek elhúzódása kedvezőtlenül hathatott volna a fejlesztési program megvalósítására is.

„Ezt a helyzetet nem fogadtam el” – közölte a kormánybiztos.

A megoldás érdekében egyeztetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőivel, akikkel több lehetőséget megvizsgálva végül megállapodtak arról, hogy a 37-es főút burkolatának felújítása akár már idén nyár elején elkezdődhet, méghozzá a legrosszabb minőségű szakaszon, Sátoraljaújhelyről Tokaj irányába haladva. Kiemelte: ezt a Magyar Közút szakértőinek rugalmassága és segítőkészsége teszi lehetővé.

Azt vállalták ugyanis, hogy a kiviteli terveket saját erőforrásaikra támaszkodva készítik el, amivel kiváltották egy pályáztatás akár fél évig is elhúzódó időszakát.

„Megköszönve a felajánlást arra kértem Szilvai József Attila vezérigazgató urat, hogy a társaság szakemberei haladéktalanul kezdjék el a tervezést” – jelentette ki Wáberer György. További jó hírnek nevezte, hogy a hamarosan – még a tavasz folyamán – megkezdődhetnek a Bodrogkeresztúr–Tokaj bekötőút felújításának munkálatai, mivel ebben az esetben megvannak a kiviteli tervek és minden szükséges dokumentáció.

Kerékpárutak és a dűlőutak

A kormánybiztos beszélt arról is: a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. munkatársaival azon dolgoznak, hogy mihamarabb elkezdődhessen az úgynevezett panoráma-kerékpárút tervezése, illetve a jó idő beköszöntével a dűlőúthálózat-javítás elindulhasson. Ennek egyik fontos eleme a kerékpár- és dűlőúthálózat kiépítése, illetve minőségének javítása. Áprilisra megszületik a pályázati felhívás a dűlőúthálózat fejlesztésére. Erre a célra 5,75 milliárd forint áll rendelkezésre – folytatta. Megvalósulása az egész borvidék gyarapodására rendkívüli hatással lesz, mivel a hálózat 8 hegyközség 5500 hektárnyi termőterületét köti össze egymással és a fő közlekedési útvonalakkal. Elérhetővé válnak olyan területek a munkagépek számára, amelyek eddig a terepviszonyok miatt megközelíthetetlenek voltak – magyarázta. Hozzáfűzte: ez a fejlesztés lendületet ad a kerékpárút-hálózat megvalósításának is, mivel az nagyon sok helyen éppen a szőlőültetvények között halad majd.

Több projekt indul

Megemlítette azt is: a kormány a közelmúltban 1,12 milliárd forint költségvetési támogatást ítélt meg a Tokaji Borvidéki Látogatóközpont létesítésének és a tokaji Kopasz-hegyet érintő turisztikai attrakcióknak az előkészítésére, valamint a térség egyes kiemelt fontosságú kerékpárútjai nyomvonalának kijelölésére. Elkészült nyolc, jól előkészített projekt egyedi támogatási kérelme is.

Ezek elfogadását követően fejlesztési forráshoz jut a többi között a sárospataki Szent Erzsébet sétány, az abaújszántói főutca rekonstrukciója, a sátoraljaújhelyi Bortemplom és a függőhíd és a pusztafalui ifjúsági tábor.

Pályázatok, előkészítés alatt

A Fejlesztési Tanács folyamatosan egyeztet a térség önkormányzataival a további egyedi támogatási kérelmekről.

A további projektek helyzetéről szólva Wáberer György azt is kifejtette: előkészítés alatt állnak a térségre vonatkozó szálláshely- és szolgáltatásfejlesztési pályázatok felhívásai is.

A koncentrált munka eredményképpen hamarosan megnyitják például a célzott szolgáltatásfejlesztési projektek pályázatait.

Ezekbe először azoknak a vállalkozásoknak lesz lehetőségük bekapcsolódni, amelyek már rendelkeznek kész tervekkel és megfelelő önerővel is.

(A borítóképen: Wáberer György és Szilvai József Attila a felújítással kapcsolatos megbeszélés után)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/vagjak-a-fakat-epulhet-a-korforgalom-5253445/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában