tomboló járvány

2021.03.26. 09:00

Nyitni vagy nem: a kereskedők enyhítenének, az orvosok szigorítanának

Két kamara tett javaslatokat a boltokkal kapcsolatban. Az egyik nyitna, a másik szigorítana.

Hegyi Erika

20210128 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kormányrendelet meghosszabbítása illusztráció.

Fotó: Ádám János

A boltzár fokozatos feloldására tett javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mint nyilatkozatukban írják, ha már a betegségen átesett és a már beoltott lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt emberek 25 százalékát, érdemes megfontolni az óvatos nyitást. Mindezt annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt, és ne induljon el tömeges csődhullám. A kamara továbbá megfontolandónak tartja, hogy amennyiben további járványügyi intézkedések szükségesek, akkor a tevékenység szerinti boltzár helyett az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi üzlethelyiség-területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen irányadó.

A Magyar Orvosi Kamara viszont azt kéri a döntéshozóktól, hogy azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, és tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását.

Padlón vannak

– Nagy bajban vannak a kereskedők – jelentette ki elöljáróban az Északnak nyilatkozva Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke. – A turizmus és vendéglátás padlóra került, de a most bezárásra kényszerített üzletek is a 24. órában vannak. A járványügyi számok borzasztóak, és azt gondoljuk, hogy az emberek egészsége mindennél fontosabb, de ezután a gazdaság kárainak enyhítése következik. Véleményünk szerint szigorú rendszabályok mellett húsvét környékén el lehetne gondolkodni a kereskedelmi egységek nyitásán. Ez nyilván a kormány döntése, de például ha tíz négyzetméteren csak egy vásárló és egy eladó tartózkodhatna, az nem jelentene óriási kockázatot. Annál is inkább, mert közben pedig azt tapasztaljuk, hogy a nagy áruházak nyitva vannak, óriási forgalmat bonyolítanak, nem ritka, hogy tömeg alakul ki ezekben a hipermarketekben.

Tárgyaltak

Az általuk javasolt 25 százalék hamarosan elérhető, hiszen Magyarországon példamutatóan halad az emberek oltása, és újabb vakcinák is engedélyt kaptak. Ha összeadjuk a beoltottak és a betegségen átesettek számát, akkor hamarosan elérjük a 2,5 milliót.

Az elnök hangsúlyozta: semmi olyasmit nem akarnak, ami rontana a járvány­ügyi helyzeten, de ami nem rontja, azt érdemes lenne megfontolni.

Szerdán egyébként Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a kamara képviselőivel a javaslatokról. A kormányfő úgy fogalmazott: „amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg.”

Maradjunk otthon!

A Magyar Orvosi Kamarának kérdéseket küldtünk a szigorítást tartalmazó javaslataikkal kapcsolatban, de mint írták, ezt nem kívánják kiegészíteni. A döntéshozóktól azt kérik, hogy azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát. Tiltsák meg a közterületen három főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek. Valamint rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Az embereknek pedig többek között azt javasolja a Magyar Orvosi Kamara, hogy tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba. Aki teheti, mellőzze a tömegközlekedést, senki ne látogassa szeretteit, ne találkozzon a barátaival, és idén húsvétkor maradjon el a rokonlátogatás, locsolkodás.

(A borítóképen: A kép változatlan, az éttermek, kávézók is zárva vannak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában