óvodapedagógus

2021.03.02. 11:30

Kevés az óvónő megyénkben

A kezdő, diplomás óvodapedagógusok számára nem vonzó a kezdő fizetés, azaz a minimálbér.

Hegyi Erika

20210224 Szekszárd Szekszárdon a Wunderland óvoda teljes kapacitással üzemel, náluk nincsenek karanténba zárt gyerekek Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: MW

Fotó: Mártonfai Dénes

Megyénkben van olyan óvoda, ahol 7 óvónő is hiányzik, de hiába várják a jelentkezőket, nem jönnek. Pedig az óvodavezetők megtesznek mindent, már a közösségi oldalon is hirdetik a betöltetlen állásokat.

A közszféra állásportálján, a közigállás.gov.hu-n nem kevesebb mint 27 óvodapedagógust keresnek megyénk óvodái, de a valóságban ennél nagyobb lehet a baj.

Az egyik abaúji óvodának 4 csoportja van, de csak 2 óvodapedagógusa, tudtuk meg az óvodavezetőtől, aki kérte, a nevét ne írjuk meg. Így akár 7 óvodapedagógust is fel tudnának venni, ha lenne kit. Azonban semmi reményük nincs, hogy betöltsék az állást, mert még csak nem is érdeklődik senki. Most a gyerekekkel pedagógiai asszisztens végzettségű munkatársak vagy érettségizett, de pedagógiai asszisztensként dolgozók foglalkoznak. Ez azonban hosszú távon semmiképpen nem megoldás, hiszen a gyermekek nevelését, fejlesztését óvodapedagógusoknak kellene végezniük.

– Mivel a nagyobb városokban és környékükön is sok üres állás van, az óvodapedagógusok inkább azokra pályáznak. A tehetősebb önkormányzatok valamennyivel ki tudják egészíteni a pályakezdők bérét, cafeteriát vagy SZÉP-kártyát kapnak. A nagyobb városoktól messze fekvő, kis települések óvodái azonban nem vonzóak a fiatalok számára. A mi korábbi pedagógusaink is elmentek Miskolcra vagy a főváros környékére dolgozni a jobb bérek és jobb lehetőségek miatt. Nem ritka az sem, hogy a fiatalok inkább valamelyik élelmiszerlánc-áruháznál vállalnak munkát, hiszen ott sokkal több a kezdő fizetés, mint az óvodában – tette hozzá az óvodavezető.

Megfordult a helyzet

A Parasznyai Pitypalatty-völgyi Csicsergő Óvoda sem talál óvodapedagógusokat, pedig kettőre is szükség lenne, tudtuk meg Kovács Katalin óvodavezetőtől. Emlékeztetett, 20 évvel ezelőtt nem lehetett óvónői állást találni, ma pedig megfordult a helyzet, az óvodák nem találnak pedagógusokat.

– Akik óvodapedagógusként végeznek, őket is elriasztja a pályától a rendkívül alacsony kezdő fizetés. Diplomásként annyit keresnek, mint a dajkák vagy a pedagógiai asszisztensek, azaz a minimálbért. Nem tette vonzóvá a pályát az sem, hogy az első években gyakornokként dolgoznak a fiatalok, 3 éven belül vehetnek részt minősítésen és kerülhetnek a pedagógus I. kategóriába, de a fizetésük még ekkor sem emelkedik. A frissen végzettek inkább nagyobb cégeknél keresnek állást, ahol a diplomájukkal rögtön vezetői álláshoz jutnak, jóval magasabb fizetésért, mint az óvodában. Sokan nem is akarnak óvodapedagógusok lenni, csak ezért végzik el a főiskolát, hogy legyen diplomájuk. A törvény ugyan megengedi, hogy más diplomásokat is foglalkoztassunk, például gyógypedagógusokat, pedagógiai végzettségűeket vagy fejlesztő pedagógusokat, de ilyen szakemberek sem jelentkeznek. Tíz év múlva a ma dolgozó óvodapedagógusok többsége nyugdíjba megy, akkor óriási problémák lesznek – sorolta Kovács Katalin.

(A borítóképen: Óvodaudvaron játszó gyerekek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában