felújítás

2021.03.02. 12:00

Felújítás vár a püspöki templom tornyára

A műemlékvédelmi kutatások, feltárások után kezdődhet el a kivitelezés a határ menti faluban.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A földtől a tetőig felállványozták Sajópüspöki római katolikus templomát, belátható időn belül pedig a felújítási munkák is elkezdődhetnek. Bár egyelőre ezzel kapcsolatban még nincs pontos információ, az viszont biztos, hogy mindennel együtt 18 millió forintot fordítanak majd a kivitelezésre. A XVIII. században épült templom jelenleg is műemlékvédelem alatt áll, ezért most a régészeti, kutatási munka zajlik. Amint ezzel végeznek a szakemberek, akkor kezdődhet el a kivitelezés.

Ráfér a rekonstrukció

– Az egri főegyházmegyéről a mostani támogatást kimondottan a torony felújítására kaptuk – árulta el a helyszínen érdeklődésünkre Szőke Gábor atya. – Természetesen nagyon régi, barokk stílusú épületről beszélünk, ezért nagyon ráfér már a felújítás. Ebből az összegből az állag- és vakolatjavítást, valamint

a külső színezést is meg lehet valósítani. Nagyjából 16 milliót költünk majd erre a célra, de a műemlékvédelmi munkák további kétmilliót vesznek majd igénybe.

Szőke Gábor azt is elárulta, hogy a közeljövőben fordul kérelemmel a fenntartóhoz, hogy a későbbiekben tovább folytathassák majd a belső munkálatokat. A templomon ugyanis nincs ereszcsatorna, ezért a csapadékvíz-elvezetés nem megoldott, ami nagymértékben hozzájárul a fal vizesedéséhez.

– Igyekszünk lépésről lépésre haladni, most az a legfontosabb, hogy a templomtorony kivitelezése minél hamarabb elkezdődhessen. A dátumról azonban nem mi döntünk, majd a szakemberek adhatnak nekünk és a vállalkozónak zöld utat. A templom nyitvatartása ettől függetlenül zavartalan, a miséket a megszokott rendben a felújítás idején is meg tudjuk majd tartani.

(A borítóképen: Az állványozás már megtörtént a templomnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában