Életet mentettek

2021.03.29. 18:00

Elismerték hősiességüket

Érdeméremmel jutalmazott Sajópetri polgármestere két életmentőt.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: OK

Az óvoda mellett van egy faapríték-tározó, ahol a közfoglalkoztatott kollégák dolgoztak éppen. Az egyikük hirtelen rosszul lett és elvesztette az eszméletét. Az ott tartózkodó csoportvezető azonnal megkezdte az újraélesztést, közben pedig értesítették a mentőket és elindultak az orvosi rendelőbe – mondta Debreczeni Balázs polgármester. Az életmentés egy hétfői napon történt, amikor az orvosi rendelőben nem volt rendelés, így éppen csak a védőnő tartózkodott a tanácsadóban. A tanácsadó a helyszín közelében van, így gyorsan tudták riasztani az egészségügyi dolgozót. Amíg a mentők odaértek, addig mellkaskompressziót alkalmazva tartották életben a férfit.

Az első életmentése volt

Szilágyiné Nagy Ágnes védőnő, az életmentők egyike elmondta, hogy először került ilyen helyzetbe, de egy percig sem habozott, amikor látta, hogy nagy a baj. Kisebb sérüléseket ellátott már korábban is és sok tanfolyamot elvégzett, ahol az újraélesztést, elsősegélynyújtást megtanulta. Úgy gondolja, ennek köszönhető, hogy képes volt tenni azt, amit kellett. Attól függetlenül, hogy egészségügyi dolgozó, nem mindennapi helyzet az, amikor meg kell menteni egy életet és nem tudhatta, hogy adott szituációban helyt tud-e állni. De az élet bebizonyította, hogy igen. Sokat segített, hogy nem volt egyedül, hiszen mellette volt Vas József, a beteg férfi munkahelyi vezetője, aki végig nyugodt és higgadt volt, és segített az elsősegélynyújtásban – tudatta a védőnő.

Vas József átvette a polgármestertől az elismerést / Fotó: OK

Hiszen felváltva végezték a mellkaskompressziót. A 112-es segélyhívó vonal másik végén lévő mentésirányító precízsége, nyugodt hozzáállása és profizmusa irányt mutatott, így tudta, hogy jól csinálja. Végül a mentőhelikopter megérkezéséig sikerült stabilizálni a beteget, életben volt, amikor elszállították. Visszagondolva a történtekre, így utólag úgy látja, hogy kapott egy lehetőséget az élettől, amelyben valami jót cselekedhetett és megpróbált helytállni – összegezte a védőnő. A férfinál az orvosok szívinfarktust állapítottak meg, de stabil állapotban szállították kórházba. Bár úgy tűnt, jobban van, sajnos két héttel később, súlyos betegsége miatt elhunyt. De a két segítségére siető ember nélkül az esélyt sem kaphatta volna meg – hangsúlyozta a polgármester.

(A borítóképen: Szilágyiné Nagy Ágnes a polgármestertől vette át az elismerést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában