Néphagyomány

2021.03.06. 19:00

El akarták égetni a telet

A télűző népszokás hagyományait ápolva úgy gondolták, eltüntetik a járványt is, most már örökre.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Olvasónktól

Optimisták a Sajókeresztúron élők, a szabályokat betartva a járványhelyzethez mérten, az engedélyezett keretek között élik mindennapjaikat, de nagyon várják a tavaszt és a nyarat. Az önkormányzat dolgozói kiszebábot égettek nemrégiben, amivel nem csak a telet szerették volna elűzni, de vele együtt a bánatot és a gondokat is. A lakók kis cetliket raktak a bábura, amelyre üzeneteket írtak. A bábu fején pedig egy egészségügyi maszk és egy korona is volt, ami a betegséget, illetve a Covid–19 vírust szimbolizálta. Szabadulni szeretnének és a járvány nem állhatja útjukat, ezzel a fő céllal gyújtották meg a kiszebábot és elevenítették föl a népi hagyományt – számolt be Kollár Miklós polgármester a szűk körben megtartott eseményről. Addig is azonban, amíg elérkezik a várva várt szabadság, nem tétlenkednek, a fejlesztések szépen haladnak a településen.

Nő a születések száma

Befejezési stádiumában van a mini bölcsőde építése és az óvoda felújítása is. A mini bölcsőde hét kisgyermek befogadására alkalmas. Rendelkezik egy csoportszobával és egy tornaszobával. Jelenleg az udvar rendezése folyik, ahogy az időjárás engedi, növényeket ültetnek és játékokat telepítenek majd. Még nem adták át az intézményt a rendeltetésének, de úgy tűnik, a létszám maximálisan kihasznált lesz, sőt kevésnek is bizonyulhat, hiszen folyamatosan születnek az új kisbabák Sajókeresztúron.

Két keréken két sávon

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom babazászló projektjében is benne vannak, amely arról szól, hogy egy szimbolikus gólyát ábrázoló zászlót tesznek ki arra a házra, ahová újszülött érkezett. Nem győzik a zászlókat kitenni – jegyezte meg mosolyogva a polgármester. A hagyományápoló „komatál program” keretében pedig egy hétig ellátják az újdonsült kismamát étellel.

Hamarosan elkezdődik a Miskolcot Sajókeresztúrral összekötő kerékpárút kivitelezése, amely Szirmabesenyőt is beköti a hálózatba. A kétsávos, aszfaltburkolatú bicikliút Sajókeresztúrról indul, a 26-os főútról az ipari parkon keresztül vezet majd, végigmegy a laktanyáig, majd leágazik Szirmabesenyő felé, továbbhaladva a vasúti kereszteződésig. A napokban fejeződött be a közbeszerzés, és lett hatályos a kivitelezési szerződés, a hónap végén adják át a munkaterületet.

Rendezvényeket szeretnének

Alapjaiban véve kezdeményező szellemű és rendezvényközpontú a település, csak a járvány miatt most nem gyakorolhatják ezt. A településen élők nagyon várják már a kulturális élményeket. Készülnek a Keresztúr nevű települések találkozójára, amin reményeik szerint augusztusban már meg tudnak jelenni – mondta Kollár Miklós. A Kárpát-medence Keresztúr Nevű Településeinek Szövetsége szervezésében 2000-ben indult el a kezdeményezés, ebben az évben, ha minden jól alakul, akkor a 22. alkalommal tartják meg a rendezvényt. Sajókeresztúr már kétszer adott otthont az eseménynek, 2012-ben és 2017-ben. Tavaly elmaradt a találkozó, idén a házigazda Rákoskeresztúr lesz. Oda már mindenképpen szeretnének elmenni. A szintén augusztusban esedékes falunapra is elkezdtek már terveket szőni, bíznak benne, hogy megrendezhetik.

(A borítóképen: Hagyományos tél végi szokást elevenítettek fel Sajókeresztúron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában