koronavírus

2021.02.28. 07:00

Nincs miért félni a védőoltástól

A szépkorúak jó véleménnyel vannak az oltakozásról, nem tapasztaltak mellékhatást.

Detzky Anna

20210220 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Szputnyik V vakcinával oltják az embereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Fotó: Vajda János

A legidősebbek egy része már megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját. Miskolci nyugdíjasokkal beszélgettünk, akiket a Pfizer vakcinájával oltottak be. Az idősek arról számoltak be, hogy azóta sokkal nyugodtabbak.

Rákérdeznek az allergiára

– Szerintem buta, aki nem él az oltás lehetőségével, mert semmilyen mellékhatással nem jár – mondta Bujda Sándorné Mária, a Miskolci Vasas Nyugdíjas Klub tagja. – A háziorvosomtól kaptam meg a vakcinát a stadionnal szembeni oltóközpontban. Kicsit féltem, mert a jobb karomba adták be az oltást, mivel a balt beütöttem és egy hatalmas véraláfutás keletkezett rajta. Az influenza elleni vakcinát is beadattam, de ott az volt a tapasztalatom, hogy még egy-két napig vizes ruházni kellett a helyét. Viszont a koronavírus-oltóanyagnál még a tűszúrást sem éreztem meg. Félórát kellett várakoznunk, miután megkaptuk a vakcinát, aztán hazamehettünk. Március 5-én mehetek majd vissza a második oltásra.

Nagy János az elsők között küldte vissza a regisztrációs nyomtatványt, mert már 81 éves.

– Hétfőn telefonált a háziorvosom asszisztense, és kérdezte, hogy a héten mikor tudnék megjelenni – mesélte Nagy János, a Szépkorúak Barátság Klubja Egyesület tagja. – A csütörtökben maradtunk, a megyei kórház oltóközpontjába kellett mennem. Mielőtt megkaptam az oltást, kérdőívet töltettek ki velem, amin beikszeltem, hogy van-e valamilyen allergiám. Körülbelül 20 percet várakoztam, aztán a sorszámom alapján behívtak. Az oltóanyagot injekció formájában kaptam meg. A helyét gézzel leragasztották, ezt másnap délután vettem le. Adtak igazolást, hogy a vakcina első részén már túl vagyok. Mondták, hogy szóljak vissza, ha bármi furcsát tapasztalok, de még bőrtüneteim sem voltak. A nyugdíjas klubtársaimnak is mondtam telefonon, hogy ne féljenek egyik vakcinától se. Kínában például már időszámításunk előtt 2000 évvel fejlett orvostudomány volt. Ők fedezték fel az iránytűt, a puskaport, és 3000 kilométer hosszú falat emeltek.

Kedvesek a rendelőben

Némelyeknek felkínálták a választási lehetőséget a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyag között.

– A körzeti orvos múlt hét kedden felhívott, hogy fogadom-e a vakcinát. Mondtam neki, hogy természetesen, erre vártam – számolt be Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. – Előtte be kellett menni a háziorvosi rendelőbe, ahol ellenőrizték az adataimat és kitöltettek velünk egy háromoldalas kérdőívet. Aztán pénteken reggel fél 8-ra vártak a Szentpéteri kapui oltóközpontba. Egy kicsit hamarabb érkeztem, de nem érdemes, mert félóránként 60 főt tudnak fogadni. A felét a Pfizer-, a másik felét a Szputnyik V vakcinával oltották be. Előre meg lehetett beszélni a háziorvossal, hogy melyiket kérem, de számomra mindkettő megfelelt. Az aszszisztensek nagyon előzékenyek voltak. A helyszínen megmérték a hőmérsékletünket, és kötelező volt a kézfertőtlenítés. Mindöszsze 2-3 percet kellett várakoznom. Eleve rövid ujjú ingben érkeztem, így semmilyen nehézséget nem jelentett, hogy a felkaromba megkapjam az oltást. Körülbelül 20 percig még ott tartottak, hogy ellenőrizzék, nem produkálok-e extra tüneteket. Jelezték, hogy lehet, hogy fájni fog a fejem vagy belázasodom, de semmit nem tapasztaltam ezekből. Este éreztem kicsit az oltás helyét, de másnapra ez is teljesen elmúlt.

Az első is véd

Körzettől függően a háziorvos vagy az oltóközpont aszszisztensei oltanak be.

– Miután kiértesítettek, hogy megkapom az oltást, utána szóltak, hogy még nem érkezett meg a Moderna-vakcina. Viszont egy héttel később újra jelentkeztek, hogy mehetek oltatni a Pfizerrel – emlékezett Czimer Sándorné, a Kiwanis Klub Miskolc Egyesület elnöke. – Ötünket rendeltek be azonos időpontra a selyemréti háziorvosi rendelőbe, úgyhogy alig kellett várakozni. Az előzetes kérdőívben a terhességre és a szoptatásra is rákérdeztek, amin nyugdíjasként jót derültem. Mivel jobbkezes vagyok, a bal karomba adta be az oltást a háziorvosom. Semmit nem éreztem a szúrás után, pedig említették, lehet, hogy kicsit meg fog dagadni a helye. Hőemelkedésem sem volt. Most, hogy megkaptam az oltás első felét, egy kicsit nyugodtabb vagyok. Azt mondják, hogy már ez is véd, és jövő héten az oltóanyag második részét is megkapom.

(A borítóképen: A Szputnyik V is szerepel az adható koronavírus elleni védőoltások listáján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában