fürdők

2021.02.04. 14:00

Kövesden van fizetés, Miskolcon elúszott

A mezőkövesdi Zsóry fürdő nem küldte el a dolgozóit, az önkormányzattól kaptak segítséget. Miskolcon azonban más a helyzet.

20200514 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolctapolca életképek. A Barlangfürdő.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Kényszerszünetet rendeltek el a mezőkövesdi népszerű fürdőben, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgozók számára fizetés nélküli kényszerpihenőt rendeltek volna el, mint például a Miskolci Fürdők Kft.-nél, ahol úgy néz ki, hogy több mint 70 dolgozó nem kap bért.

Mezőkövesden maradt a bér

– Nem egyszerű a helyzet tavaly november óta az érvénybe lépett jogszabályok szerint, mi is zárva tartunk. Kiegészítő szolgáltatásokat, szaunát, masszázsokat sem működtetünk, a gyógyászati szolgáltatásaink sem üzemelnek. Ennek ellenére megtartottuk a munkavállalóinkat, a város és az önkormányzat segítségével nem kellett elbocsátanunk senkit, sem pedig fizetés nélküli kényszerpihenőre küldenünk a dolgozóinkat – mondta az Észak-Magyarországnak Szabó János, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Megtudtuk: normál időszakban májustól szeptemberig 100 fő fölött van a munkavállalóik száma, a téli időszakban a nyári létszám kétharmadát foglalkoztatják nyolcórás munkaidőben. Szabó János úgy fogalmazott, hogy ezek a dolgozók azok, akikre lehet számítani, ezért úgy alakították egyrészt a munkákat, másrészt a rendelkezésre álló forrásokat, hogy egyelőre mindenkit meg tudtak tartani. Rákérdeztünk: megkapták-e a bértámogatást? Azt a választ kaptuk a vezérigazgatótól, hogy a határozatokat már igen, a tavaly novemberi–decemberi bértámogatásokat teljesítő utalások pedig a héten érkeznek majd, ezt a tájékoztatást kapták.

Készülnek az új szezonra

A Zsóry fürdőt is üzemeltető Mezőkövesdi Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. kamatmentes tulajdonosi kölcsönt kapott Mezőkövesd önkormányzatától, amelyet arra fordítanak, hogy többek között a bértámogatások megérkeztéig a munkavállalóik bérét is fizetni tudják. Szabó János azonban megjegyzi: feszes költséggazdálkodás mellett nehéz dolguk van, de eddig sikerült. Azt is megtudtuk: a kényszerű üzemszünet alatt a munkavállalóik karbantartásokat végeznek, a folyosók és a kezelőirodák felújítására és festésére került sor. Olyan be nem tervezett munkákat is elvégeztek, mint például a gyógyászati részlegben az iszapkezelő burkolatának a cseréje.

A Zsóry fürdőben bíznak benne, hogy a hamarosan kezdődik a szezon (a felvétel tavaly készült) | Fotó: Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft.

– A mielőbbi nyitás reményében arra készülünk, hogy még szebb legyen a fürdő – tette hozzá a Zsóry fürdőt is üzemeltető vállalat vezetője. – Szinte minden készen áll. Egy alapos áttakarítást követően a teljes dolgozói létszámmal töretlenül várjuk majd a vendégeinket.

Szabó János vezérigazgató megjegyezte, hogy a február 2-án megjelent a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben foglaltak mindenképpen segítségükre lesznek, ugyanis a kormányrendeletben foglaltak szerint a bértámogatást előlegként kell a munkaadó részére folyósítani.

Fizetés nélkül

A bevételek elmaradása miatt a Miskolci Fürdők Kft. dolgozóinak bérét decemberben csökkentették, február 1-jei hatállyal pedig átmenetileg fizetés nélküli állásidőt rendelt el a társaság 144 alkalmazottja közül 79 esetében, azaz a dolgozói állomány több mint fele nem végez munkát, erről szólnak a sajtóhírek. Mindeközben született egy olyan polgármesteri döntés, amely szerint az önkormányzat a Miskolctapolcai Strandfürdő beruházása II. ütemének, a decemberben átadott Ellipsum Élményfürdő üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátására – a megnyitásig terjedő időszakra – megbízási jogviszonyt kötött a Miskolci Fürdők Kft.-vel.​ Mint ismert: Miskolc városa tavaly 700 millió forintot kapott a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére az államtól.


Egyeztet a szakszervezet

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZSZ) elnöke, Fürjes-Gábor József az Észak-Magyarországnak elmondta: a Miskolci Fürdők Kft.-ben kevés szakszervezeti tagjuk van, de amikor tudomásukra jutott, hogy a cég munkavállalókat bocsát el, január 3-án felvette a kapcsolatot a városvezetéssel, hiszen elsődleges szempont számukra a munkahelyek védelme, amely a dolgozók megélhetését biztosítja. Megtudtuk: év elejétől folyamatos egyeztetnek a Miskolc Holdinggal, csütörtökön is közösen vitatják meg a VKDSZSZ javaslatát, amely egyébként az ágazatban elfogadott, a helyzet rendezésére.

(A borítóképen: Az Európában is híres fürdődesztináció dolgozóinak több mint fele nem kap fizetést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában