nyelvtanulás

2021.02.13. 09:30

Kínai kurzus diákoknak

Folytatódik a kínainyelv-oktatás a mezőkövesdi gimnáziumban.

Forrás: MÚ

Az iskola öt diákja jelentkezett arra az ingyenes online kezdő nyelvi kurzusra, mely február 9-én kezdődött. A gimnázium diákjai mellett további öt tanuló kapcsolódott be a képzésbe olyan középiskolákból, amelyek a szervező, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetével kapcsolatban állnak. A képzést Zoomon keresztül egy magyar oktató vezeti, és június 15-én egy ismétlő-értékelő órával zárul. A tanfolyam már nem az első olyan képzés az iskolában, amely lehetőséget biztosít a kínai nyelv alapjainak elsajátítására, de a korábbiaktól eltérően ezúttal csak diákok számára hirdették meg a kurzust.

A jelentkezők egy kezdő nyelvi kurzuson vesznek részt, amelynek keretében megtanulják a kiejtés alapjait, megismerkednek a speciális hangképzéssel, illetve elsajátítják a különleges hangsúlyozási szabályokat és egyszerű mindennapi kifejezéseket is. A diákok keddenként tanulnak kínaiul, és a korábbi tanfolyamoktól eltérően ezúttal nem angolul, hanem magyarul. Krajnyákné Barna Anikótól, a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum német–spanyol szakos tanárától azt is megtudtuk, az oktató, a magyar anyanyelű Pap Fruzsina HSK 5-ös fokozatú, azaz felsőfokú kínai nyelvvizsgával rendelkezik, a nyelvtudását pedig a Pekingi Egyetemen tökéletesítette. Az idei kurzus legnagyobb erőssége ez lehet, hiszen az oktató is magyarul sajátította el a nyelvet, és tisztában van annak nehézségeivel, így saját tapasztalatainak köszönhetően hatékonyabban tud majd segíteni a diákoknak a nyelvtanulásban, mint egy kínai anyanyelvű, angolul oktató tanár. Krajnyákné Barna Anikó elmondta továbbá, az iskola a jövőben is nyitott újabb kurzusok szervezésére, hiszen a kínai nyelv újabb lehetőség a gimnazistáknak. Nemcsak érdekes, hanem különleges plusztudást is ad a tanfolyamot elvégző tanulóknak.

Harmadjára

Az előző évben már két kurzus keretében ismerkedhettek a nyelvvel és kultúrával a résztvevők: diákok és külsősök egyaránt. Január végén egy intenzív, kéthetes kezdő képzés zajlott az intézményben, melyen alapvető társalgási szituációkat lehetett elsajátítani, továbbá megismerkedni a kínai kultúrával és írásjelekkel. Az első sikerére alapozva indult el március elején a második, heti rendszerességű tanfolyam, amely a tanév végéig tartott. Ez a képzés minimálisan az első kurzusra építkezett, de teljesen kezdőket is vártak, őket segítették a felzárkózásban. A tanfolyamok célja a kínai kultúra és nyelv alapjainak megismertetése minél szélesebb körben.

(A borítóképen: A tavalyi, első kurzuson Fan Liyun tanárnő is segített a diákoknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában