Projekt

2021.02.28. 09:00

Így fest a Miskolc-Eger bicikliút terve

Elkészültek a Miskolcot Egerrel összekötő kerékpárút tervei, melyeket pénteken mutattak be a szakemberek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hároméves projektről van szó, amely abból az ötletből indult, hogy hogyan lehetne a miskolci turisztikai térséget egy kicsit bővíteni – tudtuk meg Szabó Gergelytől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnökétől.

Annak idején Miskolc, Harsány és Kisgyőr önkormányzata között kezdődött el az egyeztetés. Később csatlakozott Eger önkormányzata is, valamint Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, akinek közreműködésével kitaláltak egy olyan turisztikai attrakciót, amely az országban egyedülálló. Olyan kerékpárutat álmodtak meg, amely összeköti Miskolcot és Egert, felfűzve erre a Bükkalja településeit – mondta az alelnök. Nincs tudomásuk arról, hogy lenne az országban hasonló kerékpár­út, olyan, amely két megyeszékhelyet köt össze. A tervezett út – amely 43,4 kilométer – a következő vonalon haladna: Miskolc, Kisgyőr, Harsány, Borsodgeszt, Sály, Tibold­daróc, Tard, Bogács, Szomolya, Eger. A gesztori szerepet a kezdetekkor Harsány önkormányzata látta el, még Szabó Gergely polgármestersége idején. Emiatt a feladat nála maradt, tehát még most is ő koordinálja a projektet.

Az alapelképzelés az volt, hogy olyan tájakon haladjon keresztül a kerékpárút, ahol élvezet családi vagy baráti társaságban kerékpározni, minél kisebb balesetveszéllyel – hangsúlyozta az alelnök. Ezért olyan területeket kerestek, amelyek erdőkön, régi mezőgazdasági utakon, szántóföldek mellett, szőlők és tavak mentén mennek keresztül.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

„A tervezett Miskolc és Eger közötti kerékpárúton vannak nehezebb és könnyebb szakaszok, a lejtők és emelkedők dinamikusan változnak, ami a Bükkalján teljesen természetes – fogalmazott Szabó Gergely, a megyei közgyűlés elnöke. – Ez a táj csodálatos, és nagyon kevés helyen érint közutat, az is inkább önkormányzati belterület, ahol kicsi a forgalom, ezért nagyon biztonságos. Azt szeretnék, hogy élénk turistaforgalom induljon el a bicikliút kapcsán. Természetesen mindenhol lennének kialakított megállóhelyek. A települések igyekeztek olyan attrakciók vagy sportlétesítmények közelébe kijelölni a leendő kerékpár­utat, amelyek biztosítják majd a további látnivalót, programot és vendéglátást. Ilyen például Tibolddarócon a borospin­cék. Az is fontos szempont volt a tervek készítésekor, hogy párhuzamosan menjen a gyalogos túraútvonallal és a lovas turizmus állomásaival. Így a különböző közlekedési módok egymás mellett tudnak haladni. Továbbá a Tisza-tóhoz való biciklis becsatlakozás is lehetővé válik, még inkább szélesítve a kerékpáros turizmus lehetőségeit.”

Kiemelt projekt

Az elkészült terveket minden polgármester leellenőrizte a saját települési szakaszát érintően, és pozitívan fogadta. Apró változtatásokkal jóvá is hagyták. A tervező cég így már beadhatja engedélyeztetésre. „Ha lezárulnak a folyamatok, akár ősszel el is indulhatnak a kivitelezési munkák. Akkor 2022-ben el is készülhet a kuriózumnak számító kerékpárút. A pályázat egy kiemelt projekt, hiszen az a forrás, amelyet a három önkormányzat által alkotott konzorcium megnyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, az kevés ahhoz, hogy megépüljön. Ezért a kormány is az ügy mellé állt, és a szükséges összeggel kiegészíti a támogatást. Minden résztvevő elkötelezett az ügy iránt, hiszen ez nagy segítség a településeknek, hogy növeljék a turisztikai palettát.”

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában