orvosok

2021.02.15. 09:00

Egységes és igazságos az orvosok béremelése

A legtöbb orvos jól járt a jelentős béremeléssel, vannak azért néhányan, akiknek kevesebb lett a bevételük.

Hegyi Erika

20210109 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A Szívárvány Idősek Otthonának dolgozói és lakói Dr. Kiss Csaba orvos közreműködésével COVID védőoltást vehettek fel.

Forrás: MW

Fotó: Sipeki Péter

Február elején érkezett meg az orvosok számlájára a megemelt bér. A béremelés egyben a hálapénz kivezetésére is megoldást jelent, hangsúlyozták. Januártól a kezdő rezidensek eddigi 255 ezer forintos keresete 481 ezerre emelkedett, 2023-ban pedig már 687 ezer forintra nő. Egy 26 éves jogviszonnyal rendelkező orvos a tavalyi 529 ezer forint helyett ezentúl 1 millió 256 ezer forintot kap, 2023-ban pedig már 1 millió 794 ezer forint lesz a fizetése. A béremelés érint alkalmazottként dolgozó orvost, szakorvost, fogorvost és gyógyszerészt.

Itthon maradnak

– A béremelésnek természetesen örülnek az orvosok, de olyan soha nincs, hogy mindenki egyformán örülne – fogalmazott az Északnak dr. Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke. Hivatalosan mindenkinek nőtt a fizetése, de aki eddig sok hálapénzt kapott és most ettől elesik, az nyilván nem örül, vagy akik ilyen-olyan kiskaput kihasználva, pótlékokat és előjogokat harcoltak ki maguknak, valamilyen ismeretség okán, lehet, hogy most rosszabbul jártak. Ők azonban nagyon kevesen lehetnek. Hivatalosan mindenkinek nőtt a bére, de nem mindenkinek nőtt a bevétele – hangsúlyozta az elnök.

Jelezte: meglátása szerint a mostani, jelentős béremelés elég lesz arra, hogy a fiatal orvosok ne vándoroljanak el külföldre. Azonban, aki el akar menni, nem a bér miatt dönt így. A kiszámíthatóbb életért, a hazai kórházakban uralkodó feudális hierarchia miatt, a nem megfelelő előrelépési lehetőségek és bürokrácia miatt, meg persze kalandvágyból.

– Már a Markusovszky-ösztöndíjnak is éreztük a hatását, ami csak 150 ezer forint, de itthon tartotta a fiatalokat. Aki pedig hazai fizetésnél többre vágyik, azt úgyis csak külföldön tudja megkeresni – tette hozzá dr. Csilek András.

Fontos lépés volt

Az orvosok béremelésével kapcsolatban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét is megkérdeztük. Dr. Soós Adrianna az Északnak elmondta, a visszajelzések szerint minden rendben ment az emelt bérekkel kapcsolatban, egy-két helyen volt csak probléma, de valószínűleg valamilyen helyi, adminisztrációs hiba miatt. Az érdekvédő úgy fogalmazott, nagyon fontos lépés volt ez az emelés például a fiatal orvosok szempontjából, hiszen a rezidensek korábbi kezdő bére indokolatlanul alacsony volt. Azonban a jogszabálynak van egy olyan eleme, hogy amíg nem tette le a szakvizsgát a fiatal orvos, addig nem léphet a bértáblában előbbre. Ezt még végig kellene gondolni, hiszen vannak olyan szakorvosi képzések, amelyek 6 évig tartanak a diploma megszerzése után, jelezte az elnök.

Tisztes megélhetés

Helyes lépésnek tartja a hálapénz kivezetését is, hiszen abból csak egy szűk kör részesülhetett úgy, hogy az orvos a műtétet és a gyógyítást az állami intézményi rendszer technikai bázisán végezte.

– A hálapénz megszüntetése a betegek szempontjából is kedvező. A sok éve dolgozó, tapasztalt orvosok bére elég magas lesz ahhoz, hogy jó életszínvonalat biztosítsanak maguknak. Ha pedig mellette vállalnak magán­praxist vagy egyéb tevékenységet, hiszen engedéllyel ezt is megtehetik, nem lehet majd okuk panaszra – sorolta az érdekvédő, megjegyezve, az orvosok fizetésének emelése azonban tovább növeli a bérfeszültséget az egészségügyi intézményekben, az orvosok és a szakdolgozók, valamint az orvosok és más diplomás egészségügyi dolgozók között.

(A borítóképen: Átfogó béremelést kapnak az orvosok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában