Játszószoba

2021.02.12. 17:30

Családbarát munkahely a megyei önkormányzat

A szülő egy helyen tudhatja biztonságban gyermekét és tehet eleget munkahelyi kötelességeinek.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Játszószobát adott át Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, dr. Lupkovics Beáta a megyei közgyűlés jegyzője és dr. Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a megyeházán. A játszószobát az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezdeményezett, „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” című nyertes pályázat keretében tudták kialakítani az intézményben.

Összehangoltan

A megyei önkormányzat korábbi intézkedéseivel is törekedett arra, hogy családbarát munkahelyként működjék.

Remek megoldás a játszószoba, ahol különböző korú gyermekek játszhatnak – Csiszárik Miklós

– Elősegítjük a családi élet és a munka összehangolását, ezzel növelve a dolgozói elégedettséget. Azt valljuk, hogy a motivált, elkötelezett munkaerő a legjobb befektetés egy szervezet számára, így a hosszú távú nyereségesség záloga – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka az átadón, továbbá hozzátette: családbarátnak akkor tekinthető egy munkahely, ha olyan körülményeket biztosít, amellyel elősegíti, hogy a szervezetnél dolgozó munkavállalók minél hatékonyabban össze tudják egyeztetni a munkavállalást a családi teendőikkel, a családi, illetve magánéletükkel.

– A játszószobát a kollégák gyermekei bármikor igénybe vehetik iskola után, amíg várnak a szüleikre. Itt a nagyobbak tanulhatnak, a kisebbek pedig játszhatnak is – hangsúlyozta ki a közgyűlés elnöke.

Egy millió forintért vásárolták A családbarát munkahely kialakítására és fejlesztésére egymillió forintot nyert el az önkormányzat, amelyből elektronikus eszközöket, játékokat, kihúzható kanapéágyat, szőnyeget, babzsákokat és irodaszereket vásároltak. Mindezzel elősegítve, hogy iskola után a gyerekek kényelmesen elkészíthessék a házi feladatot, amíg a szüleikre várnak. Amennyiben a gyermeknek sikerül megcsinálnia a házi feladatát, míg a szülő dolgozik, a család az otthon töltött szabadidőt közös játékkal töltve egymásra fordíthatja, vallják. A pályázat során is hangsúlyozták: a megyei önkormányzat felismerte, milyen előnyökkel jár, ha egy intézmény családbarát. Kiemelték: munkaadó számára is fontos a munkavállaló magánéleti és munkahelyi kötelezettségeinek összehangolása. Ezt segíti az újonnan kialakított játszószoba.

Csiszárik Miklós, az önkormányzat dolgozója örül a lehetőségnek. – A kollégák közül sokan családosok, így a pályázat benyújtását mindenki szorgalmazta. Amikor tanítás nélküli munkanapok vannak, vagy a gyermek hamarabb végez az iskolában, is meg kell oldani a családnak a legkisebbek elhelyezését, nem minden esetben számíthatnak nagyszülőkre, más rokonokra. Remek megoldás a játszószoba, ahol ha több különböző korú gyermek gyűlhet össze, akik remekül eljátszanak egymással, feltalálják magukat. A szülő pedig nyugodtan dolgozhat, hiszen biztonságban tudhatja gyermekét. Sok energia felgyűlik a kicsikben a korlátozott mozgástér miatt, a jól felszerelt játszószoba új élményeket, ingereket biztosít számukra – osztotta meg lapunkkal meglátásait az édesapa.

(A borítóképen: Az újonnan kialakított szobában a megyeháza és kormányhivatal vezetői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában