Jelentős segítség

2021.02.12. 13:00

Beszélő okoseszközök között élni

Ötszörösére nőtt a látássérültek látásrehabilitációs, állami támogatása.

Hegyi Erika

Fotó: Dreamstime

Új fejezethez érkezett a látássérültek támogatása Magyarországon, hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a napokban tartott sajtótájékoztatón. Fülöp Attila közölte: januárban lépett életbe az a törvény, amely szerint minden 16. életévét betöltött látássérült személy jogosult az államilag támogatott látásrehabilitációs szolgáltatás igénybevételére.

– Ha valakinek sérül a látása, legyen esélye olyan szolgáltatást kapni, amelynek segítségével vissza tud illeszkedni a társadalomba – mondta, hozzátéve: a látássérültek rehabilitációja végső soron az önálló élet lehetőségének megteremtéséről szól.

Az ehhez szükséges, évente 600 millió forint összegű pályázat csütörtök reggel jelent meg a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ honlapján – közölte az államtitkár, azt is jelezve, hogy az összeg ötszöröse a korábbi években erre a célra fordított támogatásnak.

A rehabilitációs szolgáltatás nélkülözhetetlen a látássérültek számára – Barnóczki Gábor

Közlekedés, táblagép

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke az Északnak elmondta, örülnek, hogy az állami támogatás növekszik, hiszen az egyesület hoszszú évek óta végzi látássérült emberek rehabilitációját. Igaz, pályázni nem ők pályáznak, hanem az Észak-Magyarország Látássérült Rehabilitációs Központ. Az egyesület a központtal kötött megbízási szerződés alapján végzi a fontos, rehabilitációs feladatokat.

– Főleg a kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatát oktatjuk látássérült embereknek, de megtanítjuk nekik a különböző okoseszközök, mint az okostelefon vagy táblagép használatát is. Azonban nemcsak informatikai oktatás folyik nálunk, hanem a Braille-írás és -olvasás tanítása, hiszen ez egy kicsit háttérbe szorult az informatikai eszközök elterjedésével. Ezenkívül nagyon fontos a tájékozódás és a fehér botos közlekedés tanítása, valamint a mindennapos tevékenységek oktatása. A rehabilitációs szolgáltatás nélkülözhetetlen a látássérültek számára, akár veleszületett, akár szerzett látássérülésről van szó – hangsúlyozta az elnök.

Azzal folytatta, hogy ha valaki baleset vagy betegség miatt veszítette el a látását, akkor az első sokk és bezárkózás után meg kell tanulnia, hogy az eddig berögzült tevékenységeket, hogyan tudja ezután végezni. A rehabilitáció alatt megtanulja, hogyan kezelje például a beszélő eszközöket: a konyhai és személyi mérleget, a vérnyomás- és cukorszintmérőt vagy öltözködéskor a beszélő színfelismerőt.

Hozzátette: mindezt a segítséget akkor is megadták a megye látássérültjeinek, amikor még nem állt rendelkezésre akkora állami támogatás, mint most. A képzéseket az egyesülettel kapcsolatban álló szakemberek végzik.

(A borítóképen: Megtanítják a különböző okoseszközök használatát is (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában