Apadás

2021.02.16. 07:00

A Sajón már nincs árvízi készültség elrendelve

Lassú apadás indult a Sajón, a Sajópüspökinél február 8-án mért 312–315 centiméteres tetőzést követően.

A folyó vízgyűjtő területén is tartósan alacsony hőmérséklet fékezte az olvadást, így kevesebb vízutánpótlás érkezett. Ennek is köszönhetően hétfőn Sajópüspökinél 140 centiméter alatti értéket mértek. A sajószentpéteri és a felsőzsolcai szakaszon 190–200 centiméteres vízállást mutattak a mérők. Kesznyétennél a folyó szintje 388 centiméter volt.

Ezt azt jelenti, hogy az árhullám átvonult, hamarosan eléri a Tiszát, a felsőbb szakaszokon már alacsonyabb az állás, mint a lenti szakaszokon. Az előrejelzések szerint a vízszint további csökkenése várható. A Sajón már nincs készültség elrendelve.

A Tisza Záhonynál vasárnap tetőzött 600 centiméter közelében, azóta apad. Első fokú készültség van érvényben. Tiszabercelnél ma várható a csúcs, akár 740–750 centiméterrel.

A hullám kedden vagy szerdán érheti el Tokaj térségét, 750 centiméter fölötti értékkel. Másodfokú készültség van érvényben e szakaszon. A levonuló árhullám február 18-ig emelkedik Tiszadorogmánál és Tiszafürednél, utána megyénk határa mentén lassú apadás várható a teljes szakaszon.

Levonulóban az ár

A lenti szakaszokon, Tiszarofftól Szolnokon át Szegedig a folyó még árad az elkövetkező napokban.

Áradásokkal kapcsolatban nem történt olyan jellegű esemény Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amely katasztrófavédelmi beavatkozást igényelt volna – tudtuk meg Dojcsák Dávid c. tűzoltó századostól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

(A borítóképen: A Sajó néhány napja még így hömpölygött a medréből kilépve, mára visszaállt a korábbi helyzet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában