Fejlesztések

2021.01.30. 19:00

Másfél milliárdos fejlesztés

A tervek szerint a nyár végén adják át a röplabdasportot kiszolgáló kazincbarcikai létesítményt.

Fotó: Marosréti Ervin

Kazincbarcikán megkezdődött a regionális röplabdaközpont építése, amely az utánpótláscsapatok edzéseinek, mérkőzéseinek lebonyolítását teszi majd lehetővé. A Vegyész RC korosztályos csapatai évek óta teremgondokkal küzdenek, a kellő számú edzést a szakemberek nem tudják megtartani, mert egyszerűen nincs hol. Erre nyújt majd megoldást az RRK, amelyet a Pollack Mihály Általános Iskola udvarán húznak föl. A kivitelezés már tart, január végén, február elején a szerkezetépítés szakaszába lépnek.

Egyedüliként taóból

– Az edzéshelyszínnel és időpontokkal kapcsolatos gondjaink akkor sűrűsödtek, amikor a röplabdasport belépett a taós rendszerbe, és megkezdhettük az utánpótlásunk tömegesítését – hangsúlyozta Kárpáti László, a VRCK elnöke, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja. – Éppen ezért, amikor lehetőség nyílt, elsők között pályáztunk az építésre. Jelenleg hazánkban ez az egyetlen olyan röplabdaközpont, amely kimondottan taoforrásból épül. Természetesen nagyon örülünk neki, várjuk, hogy elkészüljön és birtokba vehessük.

Egy osztott terű munkacsarnok készül, amely iskolaidőben az emelt óraszámú testnevelést szolgálja ki, a nap második felében pedig kimondottan a röplabdázók nevelésének biztosít majd lehetőséget. A küzdőteret két szabványméretű pálya adja, ahol edzések-mérkőzések lebonyolítására nyílik lehetőség, de az osztottság megszüntetése után a centerpályán is rendezhetnek rangos utánpótlás-eseményeket. A létesítményhez tartozik majd egy 200 fős lelátó, ami a szurkolók, szülők kulturált elhelyezését teszi lehetővé.

Elsősorban a fiataloké

– A felnőttcsapat bajnoki, kupa- és nemzetközi találkozóit továbbra is a Don Bosco Sportközpontban rendezzük, hiszen ennek a csarnoknak jóval kisebb lesz a nézőtere – tette hozzá az építkezés helyszínén Kárpáti László. – Egyébként sem kimondottan az első csapatnak készül a létesítmény, az utánpótlásbázisunk központjaként tekintünk majd erre a helyszínre. Úgy gondolkodtunk, hogy a hosszú távú fenntartás is biztosítva legyen, ezért dolgozunk együtt az iskolával. Lényeges szempont a terem egész napos kihasználtsága, amelyet így biztosan meg tudunk valósítani.

Kárpáti László szerint olykor a VRCK is használhatja majd a röplabdaközpontot, hiszen azt is szem előtt tartották, hogy a nemzetközi mezőnyhöz igyekvő sárga-kékek számára hetente egyszer, dél­előttönként labdás edzéseket tudjanak tartani. Erre eddig egyáltalán nem volt lehetőségük, pedig a fejlődéshez ez mindenképpen szükséges.

Jól haladnak

– A teljes megvalósítás 20–25 százalékánál tartunk – folytatta Kárpáti László. – A bruttó másfél milliárdos építkezést valamikor a nyáron szeretnénk lezárni. Jó lenne, ha a csapataink az alapozást itt tudnánk kezdeni, az iskola pedig a következő tanév elején szintén birtokba vehetné a termet. Nyilván az időjárás meghatározhatja a kivitelezés tempóját, de az acélszerkezet le van szállítva, az építése a hó végén bizonyosan elkezdődhet. Az is fontos szempont volt, hogy a régióban dolgozó szakembereknek, edzőknek legyen egy olyan bázisa, ahol a tudásukat tovább gyarapíthatják. Az RRK-ban lesz egy negyven fő befogadására alkalmas konferenciaterem, ahol ezeket a programokat is jó színvonalon meg tudjuk tartani.

(A borítóképen: Kárpáti László az építkezés helyszínén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában