Vatta

2021.01.17. 08:30

Közösségi tér lesz a magtárból

Felpezsdítenék a civil és a kulturális életet a most kialakítandó művelődési házzal.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Háromszázmillió forint állami támogatásból alakíthatnak ki közösségi teret az egykori magtárépületben Vattán. Az önkormányzat részére decemberben ítéltek meg egy kormányhatározatban támogatást a kulturális, közösségi élet számára egy épület átalakítására. A magtár a szabadidőpark mellett áll.

Pezsgő életet

Birinyi László polgármestertől megtudtuk, a művelődési házban színpad és nézőtér építését tervezik, egy galériát is szeretnének, egy helyiségben kap helyet a kazánház, ezenkívül klubhelyiségeket és vendégek fogadására alkalmas részt is kialakítanak, emellett vizesblokkot, melegítőkonyhát is elhelyeznek benne. Az utca felé egy félig nyitott fedett részt építenek, ahová ki lehet ülni, illetve ahová rossz idő esetén a szomszédos parkban tartott rendezvényekről be lehet húzódni. Mint Birinyi László elmondta, a korábbiakban a faluház nagytermében, illetve a tornateremben volt lehetőség közösségi programokat, megemlékezéseket tartani. A tervek szerint a magtárat ez év végéig alakítják át művelődési célra. Szeretnék benne felpezsdíteni az életet, örülnének, ha újraindulna a színjátszókör működése, illetve más klubok is használnák. Jelenleg is működik egyébként a községben a pályázatból működtetett „Jó kis hely” intézmény, ami otthont ad például a baba-mama klubnak.

A tervek szerint a magtárat ez év végéig alakítjuk át művelődési célra – Birinyi László

A faluban tavaly is nagyobb beruházások zajlottak, hiszen elkészült az orvosi rendelő, amelybe a Magyar Falu Program keretében eszközöket is vásároltak. Ugyancsak utóbbi támogatási rendszerben nyertek pénzt az óvoda udvari játékainak cseréjére, járdafelújításra és útépítésre, a Petőfi utcában 150 méternyi járdát tettek rendbe, a Jókai utcán pedig tízmillió forint támogatás segítségével 430 métert aszfaltoztak le. Az önkormányzati épület energetikai felújítására is nyújtottak be kérelmet, ennek eredményét várják.

Birinyi László elmondta, a következő időszak legnagyobb beruházása a település szennyvízelvezető hálózatának a kiépítése lesz, ez ebben az évben megkezdődik. Ugyancsak mostanában indul az iskolai tornaterem felújítása is. A következő évek céljai között van a ravatalozó felújítása, további járdák, illetve a csapadékvíz-elvezetés rendbetétele, ugyanis az infrastruktúra elöregedett.

(A borítóképen: A felújítandó magtár [a háttérben] mellett tartják a rendezvényeket [archív fotó])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában