Felvidék Ház

2021.01.08. 08:30

Közös gyökerek Miskolcon

Miskolc főutcáján, a Rákóczi utca 2. szám alatt nyitotta meg kapuit a Felvidék Ház.

B. Tóth Erika

Forrás: ÉM

A Magyar Házak gondolata, ötlete dr. Szabó Pál Csaba történésztől származik, és a Magyar Házak szegedi székhelyű, állami tulajdonú nonprofit kft. támogatásával valósulhattak meg. A cél az, hogy a külhoni magyar nemzetrészek szomszédságában legyen olyan intézmény, ami felvállalja a külhoni értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését.

Az identitás erősítése

Most az országban az ukrajnai, szlovák, ausztriai, szerbiai, romániai, szlovéniai és horvátországi magyar közösségeket fűzi össze az anyaországgal. Nagyon fontos az identitásuk erősítése, a nemzeti összetartozás érzésének a megélése, hangsúlyozza Stanik István.

A vírushelyzet sajnos nem kedvez a programoknak, így több városban ahelyett, hogy kinyitották volna, bezárták a kapukat, mondja az igazgató. De szerencsére az internet menedéket jelentett a házaknak, szinte mindenütt a virtuális térben szerveztek programokat. Azt remélik hogy a közönségük, a követőik vonzónak találják majd a rendezvényeket. Az elmúlt 10 évben sokat változott a határon inneni és határon túli magyarság kapcsolata. A határok átjárhatósága, az állampolgárság mind hozzájárultak ahhoz, hogy a határ túloldalán élő magyarok közelebb kerüljenek a gyökereikhez.

Így-úgy lezárt határok

– Most egy kicsit belekóstolhattunk őseink lelkiállapotába, amikor lezárták a határokat. Velünk a vírus tette most ugyanezt – mondta Mács Ildikó, a miskolci Felvidék Ház vezetője. Pedig már több program előkészülete megtörtént, az első könyvbemutatón B. Kovács István felvidéki költő, író mutatkozott volna be, a rendezvény sajnos nem jöhetett létre.

Később Balázs F. Attila Újrafestett rácsok című verseskötetével, Máger Ágnes kiállításával, illetve a róluk készült kisfilmekkel az interneten, közösségi oldalakon jelentek meg.

A tervek között szerepel, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a Felvidék Ház olyan kirándulásokat szervez, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a Felvidékkel, annak szépségeivel, nevezetességeivel és kulturális értékeivel. A cél, hogy szorosabbra fűzzék az anyaországi és a külhoni magyarok kapcsolatát.

Igényes felvidéki borok

Egy borozó is tartozik a miskolci Felvidék Házhoz. Jelenleg a Kárpátok borát lehet ott palackozva kapni, a vírus elmúltával azonban, ha kinyithat a helyiség, kulturált környezetben igényes felvidéki borokat kóstolhatnak a vendégek. A cél megmutatni, hogy a Felvidék él, és él ott a magyarság.


Kulturális centrumok

A Magyar Házak hálózatába tartozik ez, mondja Stanik István szakmai igazgató. Az országban több helyen, Kisvárdán a Kárpátalja Ház, Szombathelyen az Őrvidék Ház, Szegeden a Délvidék Ház, Debrecenben a Partium Ház kis kulturális centrumként, közösségi teret alkotva működnek majd a jövőben.

(A borítóképen: A Miskolci Galéria épületében kaptak helyet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában