Koronavírus

2021.01.27. 17:30

Jól véd, de szakállasoknak nem ajánlják

Egységes maszkviselés kötelező mától Ausztriában – jön az FFP2.

Apagyi Beáta

An employee is piling up face masks of the category FFP2 before packing them at the plant of Moldex-Metric, a German producer of protective work wear, in Walddorfhaeslach, southern Germany, on January 20, 2021. - Germany on Tuesday, January 19, 2021 toughened a partial lockdown and extended it to February 14, with Chancellor Angela Merkel warning of possible border checks to contain "the danger" of new coronavirus variants believed to be more contagious. Merkel and the state premiers also agreed to make medical masks mandatory on public transport and in shops -- meaning only surgical masks or the so-called FFP2 masks will be allowed. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Ausztriában fenntartják és szigorítják is a járványügyi védelmi intézkedéseket. Hétfőtől a kötelezően tartandó távolság két méteres, az FFP2 maszk viselése pedig kötelező az üzletekben, a tömegközlekedésben és a szolgáltatóknál. Huszonöt eurós büntetésre számíthat, aki megszegi a január 25-én életbe lépő rendelkezéseket, főként a FFP2 maszk viselésének kötelezettségét.

Jobb vírusvédelem

Az osztrák ajánlás szerint az FFP2 maszkok lényegesen jobb vírusvédelmet nyújtanak a hagyományosaknál. Hétfőtől minden osztrák egészségügyi intézményben kötelező. A betegeket ilyen maszk viselésére kérik, ha orvoshoz látogatnak. Bécsben a hivatalokba is csak FFP2 maszkkal léphetnek be az ügyfelek.

Az elmúlt napok hírei közé tartozik, hogy egy pozsonyi üzletben tömeghisztéria tört ki: akciós áron kínálták az FFP2 szűrőosztályú maszkokat. A készlet pillanatok alatt elfogyott. A Paraméter.sk portál szerint Szlovákiában egyelőre nincs szó arról, hogy a normál szájmaszkokat lecserélnék az FFP2-re, de az egészségügyi miniszter azt ajánlja, hogy ezt a fajta védőmaszkot olyan beltereken hasznos viselni, ahol képtelenség betartani a távolságtartás szabályát.

Tilos kimosni

Az FFP mozaikszó egyébként a Filtering Facepiece Particulare kifejezésből származik, melynek jelentése szűrőképességgel rendelkező félálarc. A maszk szűrőképessége 94 százalékos, míg az FFP1 változatának 80, az FFP3-nak pedig 99 százalékos.

Az FFP2 maszkok finom porok, ásványi és fibrogén porok, valamit közepesen veszélyes vegyi anyagok porai ellen nyújt védelmet a hipoallergén polipropilén anyagának köszönhetően. Hat rétegből áll, létezik szeleppel ellátott és szelep nélküli. A szeleppel rendelkező maszk előnye, hogy komfortosabb a viselése, mivel könnyebben tudunk benne be- és kilélegezni. Ezzel szemben a szelep nélküli maszk hosszabb ideig tartó alkalmazása kellemetlenebb érzést nyújthat. Az FFP2 egyszer használatos, ezért tilos kimosni és újból viselni. Mivel eredetileg munkavégzés közbeni védelemre fejlesztették ki, körülbelül 6-8 órán keresztül hordható, de ez nagyban függ a légszennyező elemek koncentrációjától. Az FFP2 maszk esetében az alászívás mértéke 8 százalékos, ami azt jelenti, hogy az arc és védőeszköz zárókerete mentén, illetve a szelepeknél a környezeti levegőből bejuthat a légzésvédő belső terébe. Emiatt nem ajánlják szakállal vagy nagyobb arcszőr­zettel rendelkezők számára.

Az Északnak Rusvai Miklós virológust kérdezte arról, mi a véleménye a FFP2-vel kapcsolatos rendelkezésről, milyen előnyei vannak a védőmaszknak, az eddig legtöbbek által használt sebészeti és hagyományos textilből készültekkel szemben.

A maszk viselése védelmet jelent a légzőszervi betegségek ellen is – Rusvai Miklós

Kiszűrni is könnyebb

– Volt alkalmam mindhármat tesztelni. Személyes véleményem szerint az FFP2 esetében jobb a „szellőzés” az oldalsó és alul lévő helyhiány miatt, ami ebben a helyzetben nem könyvelhető el előnyeként. Hiszen a szájat és orrot eltakaró eszközöknek az lenne a lényege, hogy a mikrocseppecskéket visszatartsák, azok ne kerüljenek ki a környezetbe. Talán azért próbálják egységesíteni a szomszédos országban a védőmaszk típusát, hogy könnyebben kiszűrhető legyen az, ha valaki nem szabályosan, vagy egyáltalán nem viseli az eszközt. Szűrőképességét illetően csak ismételni tudom magam. Egy sebészeti maszknak nagyon fontos feladatot kell ellátnia a műtétek során, így úgy gondolom, annak is tökéletes védelmet tud biztosítani – mondta el Rusvai Miklós.

A víruskutató az M1 műsorában arra is kitért, hogy várhatóan meddig szükséges maszkot viselni. Mint mondta: szerinte erre mindaddig szükség lesz, „amíg a nyáj­immunitást el nem érjük”. Reményei szerint ősszel már nem lesz rá szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

(A borítóképen: Nagyobb lett a kereslet a FFP2-es maszkok iránt a jobb vírusvédelem reményében is)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában