Együttműködési megállapodás

2021.01.31. 13:00

Hármas együttműködés jött létre

Kurzusokat indítanak, és egyszerűsítik az ügyintézést a külföldi hallgatók számára.

Apagyi Beáta

Lipusz Brigitta Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság igazgatója, Horváth Zita rektor, Mecser Tamás BAZ. Megyei rendőrfőkapitány (b-j)

Fotó: Vajda János

Az együttműködési megállapodást az egyetem képviseletében Horváth Zita, az intézmény rektora, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nevében Lipusz Brigitta rendőr ezredes, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Mecser Tamás rendőr ezredes, megbízott főkapitány kötötte meg. Kiss Attila rendőr dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója is részt vett az eseményen.

Az együttműködés több részből áll, többek között az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság biztosítani kívánja a külföldi hallgatók hivatalos ügyeinek helyben, az egyetemen történő intézését. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság pedig vállalja a rendőrséget érintő tudományos munkák és kutatások elősegítését. Önvédelmi és vezetéstechnikai oktatást szervez, illetve Kommunikáció és megelőzés címen kurzust indít, melynek elvégzéséért kreditpont illeti meg a hallgatókat. Továbbá elérhetővé teszik a szervezet megszólíthatóságát az egyetemen létesített információs pontok segítségével.

Mecser Tamás megyei rend­őr-főkapitány beszédében elmondta: „Az első lépések egyike, hogy tapasztalatainkat elhozzuk a tudomány házába, arra az egyetemre, amely kinyitotta előttünk kapuit. Jó, ha ketten egy irányba néznek, ha hárman egyet akarnak, az már önmagában is eredmény. Örülök, hogy a rendőrség a tudomány szolgálatába állhat, amely a megelőzést, a biztonságot szolgálja. Remélem, tudatos és közös döntésünk olyan nyomot hagy majd, ami hatással lesz ránk, mondhatni olyan szoros köteléket alkotunk, amely segít egy tudatos társadalmi jövőkép kialakításához.”

Lipusz Brigitta rendőr ezredes az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság részéről hozzátette: „A Miskolci Egyetem és az Idegenrendészeti hatóság között régóta fennálló kapcsolathoz hozzájárul, hogy az egyetem életében egyre növekvő létszámban vannak jelen a felsőfokú tanulmányokat folytató tehetséges külföldi fiatalok, akik a jövő nemzetközi kapcsolatainak ígéretei.”

Rugalmas ügyintézés

„Igazgatóságunknak a jövőben lehetősége lesz kihelyezett ügyfélfogadás keretében intézni a felsőoktatási intézményben tanuló külföldi állampolgárok ügyeit. Az ehhez megvalósított technikai és informatikai fejlesztések nemcsak az elektronikus kérelembenyújtásra adnak módot, de lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az ügyfél személyes jelenlétét igénylő biometrikus adatrögzítés, a kapcsolódó adatellenőrzés adatait mobileszközeinkkel azon a helyszínen végezzük el, amelyet éppen kiválasztunk, jelen esetben a Miskolci Egyetem. Ezáltal a külföldi tanulók az egyetem területén intézhetik a magyarországi tartózkodásukkal kapcsolatos ügyeiket, illetve rövid úton hozzájuthatnak az ehhez szükséges információkhoz, nyomtatványokhoz” – emelte ki Lipusz Brigitta.

(A borítóképen: Önvédelmi és vezetéstechnikai oktatást is tartanak majd a rendőrségi szakemberek az egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában