Borzalom

2021.01.09. 07:00

Denevérmészárlás Miskolcon

Több tucat téli álmot alvó denevér pusztult el egy belvárosi irodaház burkolatbontása során.

Detzky Anna

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

– Csütörtökön 14 óra körül riasztott bennünket egy hölgy, hogy Miskolc belvárosában egy épület mellett mindenfelé denevérek fekszenek és sírnak – idézte fel Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Mivel a hölgy már nem tartózkodott a helyszínen, ezért azonnal autóba ültünk és elmentünk oda. Láttuk, hogy egy számunkra ismeretlen építőipari cég márványlapokat kezdett lebontani egy irodaház két oldaláról. Beigazolódtak a telefonban mondottak. Senkit nem találtunk a területen, csak síró denevéreket, a még élők igyekeztek összebújni. Az épület mellett rengeteg magatehetetlen, átfagyott és halott állat is hevert szanaszét szóródva. Gyorsan készítettünk egy élő videót és elkezdtük a mentést, amiben a Bükki Nemzeti Park szakemberei segítségét kértük és értesítettük a rendőrséget is.

Az egyharmada élte túl

A nyomozók és a helyszínelők is hamar kiértek és körülbelül éjjel fél tízre fejezték be a munkát.

– Kihallgatásokat végeztek, adatokat vettek fel, majd lezárták a területet. Összesen 58 élő és 23 halott denevért számoltak meg a nemzeti park munkatársai. A természetvédelmi kár több mint két millió forint. A sérültek mind elhullottak, az élő denevéreket pedig átszállították egy másik természetes élőhelyre, ahol zavartalanul tudják folytatni a téli álmukat. Utólag találtunk még két denevért, ők most nálunk vannak a mentőállomáson. Rövid megfigyelés után hamarosan csatlakoznak majd a többi túlélőhöz. Az elpusztult bőregerek tetemeit a rendőrség és a nemzeti park kérésére Mályiban fagyasztjuk le, mert a legközelebbi erre alkalmas hűtő Egerben van – számolt be az állatmentő.

A denevérek minden faja védett hazánkban, ezért a bontás során értesíteni kellett volna az illetékes kormányhivatalt, vagy a nemzeti parkot az állatok láttán. Ilyen jelentős természetkárosításért 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában