Munkakutyák

2020.12.31. 08:00

Rácsodálkoztak a világra

A karácsonyi vakvezető kölyköknek kinyílt a szemük a baráthegyieknél.

Detzky Anna

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola

Karácsony előtt hat lány és három fiú zsemleszínű vakvezető tanonc labradorkölyök jött világra a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyészetében. A hírek szerint Winnipeg, a mamakutya és a kicsik is jól vannak, egészségesek.

Kelendők a vakvezetők

– A megszületett kutyák azonnal szopni kezdtek, azóta is mennek, esznek, mind életrevalóak – így jellemezte Winnipeg és Cosby kölykeit Komondi Piroska szakmai vezető, aki minden alkalommal ott bábáskodik a kicsik világra jöttekor.

A szervezet újabb örömteli hírről értesítette szerkesztőségünket, kellemes ünnepeket kívánva olvasóinknak: szép új világ köszöntött be a kéthetes kölykök életében, karácsony első napján nyílt ki a szemük.

Sikerült lencsevégre kapni, ahogy az egyik csöpp kutyus a nagy esemény után azonnal kalandozására indult a közös járókában. Körbejárta a plüssjátékokat, majd nyögdécselve odabújt apró csomagnak látszó testvérkéihez.

A kutyaiskola annak érdekében indította el tenyésztési programját három évvel ezelőtt, hogy minél több tehetséges és alkalmas kölyök kerüljön vakvezető-képzésbe, hiszen hosszú a jelentkezők listája, akik ilyen kutyára várnak.

A tenyésztési programban született kölyköket hathetes korukban tesztelik. Majd egyéves korukban ismét részt vesznek egy felmérésen, amiből kiderül, hogy mire kell odafigyelni tanításuk során.

Erre a tesztelési folyamatra azért van szükség, mert egy vakvezető kutya képzése több hónapig tart, amit célirányosan kell megtervezni a nagy tét miatt.

Jelenleg hatvannégyen várnak vakvezető kutyára alapítványuknál, és a képzés költséges: másfél millió forintba kerül. A kutya egész életét felölelő összes költség pedig több mint 5 millió forint.

(A borítóképen: A kilenc kölyök egyike – amikor nagyobb lesz, vakvezető kutya lehet belőle is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában