Interjú: Szabó Péterrel

2020.11.09. 14:00

Tovább erősíteni egymás erősségeit

Eszköztárbővítéssel elérhető, hogy nőjön a hatékonyság a bűnmegelőzés területén is.

20200916 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Tanács alakulóülése a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal dísztermében. képen: Szabó Péter rendőr főtörzsőrmester

Fotó: Ádám János

A kormány 2011-ben hozta létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot, amelynek titkársági feladatait a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkársága látja el. 2013-ban fogadták el a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiát (2013–23), amelynek jelenleg hatályos intézkedési terve alapján a célkitűzések helyi szintű megvalósítása érdekében szeptember 16-án megalakították a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Tanácsot. A szervezetben a társadalmi bűnmegelőzés területén egységesen működő, a párhuzamosságokat kiküszöbölő, a bűnmegelőzési feladatokat szinergiába helyező intézkedések véghezvitelére, szolgáltató- és stratégiai szemlélet kialakítására, valamint a bűnmegelőzés helyi szereplőinek összefogását erősítő kezdeményezés megvalósítására nyílik lehetőség. A tanács titkárával, Szabó Péterrel beszélgettünk.

Ez nem egy új keletű kezdeményezés, mely megyénkben is révbe ért.

Megyei szinten elsőként 2019-ben Baranyában alakult meg a bűnmegelőzési tanács, és egy év távlatából kimondható, hogy sikeresen működnek, elkészítették a megyei stratégiát. A mi feladatunk pedig az lesz, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is elkészítsük közösen a tagokkal, társszervekkel. A tanácsban mindenki, aki bűnmegelőzésben relevánsan részt vesz, ott ül a tagok között, aki pedig úgy érzi, hogy részt akar venni a munkánkban, az jöhet. Ha van egy jól működő példa, az nem

az „enyém”, hanem mindenkié, mindenki kezdje el működtetni, mert akkor leszünk hatékonyak, és ez társadalmi érdek. Sok mindent össze kell koordinálni, mert minden szervezetnek mást jelent a prevenció, ezeket össze kell hangolni, a helyi sajátosságokat figyelembe véve. Ami működik, azt erősítjük, ami nem, azt elengedjük. Ha elkészül egy stratégia, azt persze bizonyos időközönként felül kell vizsgálni, hiszen az élet is folyamatosan változik, amire reagálni kell. Munkacsoportokat fogunk alakítani, hiszen mindenki a saját területén erős, például a rendőrségi, rendészeti lesz egy vonal, míg a közigazgatásból érkezett kollégák azt látják át, illetve az állami, egyházi fenntartású iskolák is egy külön feladatkör, utóbbi szegmensben nagyon fontos szerepe lesz a bűnmegelőzésnek. Nem titkolt célunk, azt szeretnénk legfőképpen megvalósítani

a prevenciós, bűnmegelőzési munkán túl, hogy a hozzánk csatlakozó köznevelési intézményekben legyen 2-3 olyan pedagógus, akik, ha deviáns viselkedésformát észlelnek vagy olyan jellegű esemény történik, tudják azt, hogy hogyan, kihez és milyen módon fordulhatnak. A jelzőrendszeri tagokat is aktivizálni kell. A mai napig vannak olyan települések, ahol a jelzőrendszeri tagok nem biztos, hogy személyesen is ismerik egymást, és ezen változtatni kell. Azon túl, hogy hatékony munkavégzésről van szó, kapcsolatépítésről és csapatkohézióról is szólna a történet. Ha tudom, hogy kihez forduljak, megvan az elérhetősége, akkor tudunk dolgozni egy adott problémán, és nem pedig tologatjuk vagy nem merünk hozzányúlni.

Igen sokrétű feladatkört karoltak fel.

A megalakulást megelőzően nagyon komoly előkészítő munka folyt, szoros kapcsolatban vagyunk a Promise Egyesülettel, aminek pontosan a prevenció, a kríziskezelés, a bűnmegelőzés a fő profilja. Ami ugyancsak nagyon fontos, hogy pedagógusképzést szeretnénk elindítani, ez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott akkreditált felnőttképzés lenne, mely az eszköztárbővítésről szólna. Ilyen például a bűnmegelőzés az iskolában képzés, ami nemcsak a pedagógusoknak, hanem szociális szakembereknek, rendőröknek is szól. Próbáljuk a szakmát olyan módszerekkel megerősíteni, amiket a mostani generációra „el tudunk sütni”. Ez a mostani fiatal korosztály egészen másképpen „működik”, mint például a mi generációnk, muszáj, hogy ezeket a sajátosságokat elsajátítsák a mostani szakemberek. Sokkal egyszerűbb lesz például egy drogprevenciós előadást átadni az adott fiatal célcsoportnak, ha ismerem

a sajátosságaikat.

Milyen módszerrel lehet ezt elérni?

Fontos eleme lesz a képzésnek az élménypedagógia. Annak a frontális oktatásnak, hogy kiáll valaki és csak mondja a célközönség számára az információt, amely pedig csak hallgatja, ennek lejárt az ideje, a prevenció terén főleg. Egy példa: drog­prevenciót lehet úgy is tartani, hogy ki sem ejtem a drog szót, hanem élménnyel szembe állítok élményt. Az emberi értékeket erősítem, mint például boldogság, szerelem, család, egészség, és mindezeket hogyan tudjuk elveszíteni. Ők maguk fogják mondani, hogy például alkoholfogyasztás, különböző függőségek, bűncselekmények elkövetése vezethetnek idáig. Erre kell rávezetni, hogy magától is tudja és fogja fel. Ezt a módszert próbáljuk megtanítani az iskolákban, a prevencióval foglalkozó szakembereknek és a rendőröknek is. Ők adják a szakmát, mert ebben nyilván nagyon jók, mi pedig abban segítünk, hogy mindezt át tudják adni a célcsoportnak, úgy, hogy alkalmazkodnak a sajátosságokhoz, így sokkal hatékonyabbá téve a prevenciót. Erre garancia lehet, hogy olyan szakembereket gyűjtöttünk magunk köré – a kulturális antropológustól kezdve a pedagógusokon át a szociális munkásig –, akik a megyében elismertek a saját területükön. Ha van emberi erőforrásunk és szakma mögötte, akkor onnantól kezdve fogunk tudni hatékonyan együtt dolgozni.

Volt már több „megmozdulásuk” is.

A tanács szervezésével egy időben a nyári szünet előtt a Miskolc Plázában volt rendezvényünk „Vigyázzunk online is egymásra!” néven, ahol 15 szervezet adott tanácsokat az érdeklődőknek. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, és folytatni is szeretnénk az ilyen jellegű prevenciót is. Az iskolaőrök képzésében is részt vettünk, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modult kaptuk, bátran kijelenthetem, hogy a résztvevők nagyon fogékonyak voltak.

Ön volt év rendőre, év iskolarend­őre is. A tanács titkáraként mi motiválja?

Hiszek abban, ha tudunk jót tenni, és van rá esélyünk, lehetőségünk, akkor azt tegyük meg. Meg szokták kérdezni: a bűnmegelőzés milyen statisztikai számokkal mérhető? Semmivel. Ha ez a tanács próbál tenni érte, és az előttünk álló időben tudunk az embereknek abban segíteni, hogy ne legyen áldozat, elkövető, már megérte. Ha a problémához nem nyúlunk hozzá, magától nem oldódnak meg. Csodát nem tudunk tenni, de feszegethetjük a határokat.


A Mozaik programról

– Majó Márk Gáborral, a Promise Egyesület elnökével megalkottuk a Mozaik programot, mely az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolában fog elindulni – tudtuk meg Szabó Pétertől. – Ez egy komplex bűnmegelőzési program, melynek keretében mi megismerjük az intézményt, az osztályokat és azt, hogy milyen házirend szerint „dolgoznak”. Lesz egy helyzetképünk, ami után elkezdhetjük az érzékenyítést az adott témára, interaktív előadások formájában. A pedagógus megismeri a módszert, a csoportdinamikát, amiből sok dolgot le tud szűrni. Foglalkozunk a szülőkkel is, elmondjuk, mit tapasztaltunk, és javaslatokat teszünk nekik is. Nagyon fontos, hogy a szülő mit ad át a gyerekének, és ehhez megfelelő kommunikáció szükséges. Ezenfelül az iskolával kapcsolatban lévő szakemberekkel, jelzőrendszeri tagokkal is foglalkozunk. Erről szól a Mozaik program, hiszen ezekből a mozaikokból áll össze a bűnmegelőzési program. Az iskolában végül javaslatot teszünk, hogy azon pedagógusokból, akik részt vettek a programban, alakítsák meg a saját gyermekvédelmi „tanácsukat”, és onnantól kezdve, ha történik valami, ők fel vannak rá készülve, tudják, hogyan álljanak a probléma megoldásához a kompetenciahatárokon belül, és kit értesítsenek, ha szükséges.


A szervezet jelenlegi tagjai

Szerencsi Szakképzési Centrum; Ózdi Szakképzési Centrum; Miskolci Szakképzési Centrum; Mezőkövesdi Tankerületi Központ; Sárospataki Tankerületi Központ; Kazincbarcikai Tankerületi Központ; Miskolci Tankerületi Központ; MESZEGYI; Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság; Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Miskolci Egyetem; B-.A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség; Ózdi Önkormányzati Rendészet; Miskolci Önkormányzati Rendészet; Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet; B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet; B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés; B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Központ; B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal; Miskolci Egyházmegye; Római Katolikus Egyház; Tiszáninneni Református Egyház; Evangélikus Egyház; Promise Egyesület, Miskolci Áldozatsegítő Központ.

(A borítóképen: Szabó Péter fontosnak tartja, hogy a bűnmegelőzésről szó legyen az iskolában is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában