bevételek

2020.11.06. 11:30

Szivárványos pénzeső Miskolcon

Baloldali politikusok kifizetőhelyévé vált a miskolci városháza – állította a Pesti TV múlt hétvégi egyik műsora. Utánajártunk helyben is: a szűkösnek mondott városi költségvetésből kinek és mennyi jut.

20200227 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A korábbi éveknél szűkebb városi költségvetést fogadott el a miskolci közgyűlés. képen: Dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő, Hegedüs Andrea önkormányzati képviselő, Badány Lajos önkormányzati képviselő

Fotó: Ádám János

A Velünk a Város önkormányzati képviselői képviselőként alapdíjat, bizottsági tagsági díjat, bizottsági elnöki vagy bizottsági alelnöki díjat kapnak. Többen köztük tanácsnokok is. De különböző városi cégeknél a képviselők saját maguk vagy pedig közeli hozzátartozójuk kap fizetést. Ezentúl a városi cégek felügyelőbizottságaiban is benne vannak, ahonnan szintén rendszeres havi jövedelmük van.

Az ördög a részletekben rejlik

Részletesen bemutatja a képviselők „állásait” a cikkünkhöz használt infografika. Ahol egyértelmű volt, mert önkormányzati rendelet határozza meg, ott jelöltük az összegeket is. A munkaviszonyból származó, illetve a felügyelőbizottsági tagságból adódó jövedelemre vonatkozóan csak azt tudjuk biztosan állítani: változó díjazással. Mindenesetre egyértelműen látszik: egyes balliberális politikusok a bőség zavarában „szenvednek” a város pénzéből.

Hozzátesszük: Varga Andrea Klára is önkormányzati képviselő a Velünk a Város frakcióban, de mint alpolgármester bizottsági tagságot, elnökséget, tanácsnoki feladatokat nem lát el: alpolgármesteri fizetést kap. Ezenkívül viszont a férje a Mihő Kft.-ben felügyelőbizottsági tag, tudtuk meg.

Adomány: félhavi

Feltettük a miskolci sajtóosztálynak azt a kérdést, hogy mivel az önkormányzati rendelet értelmében a képviselők az alapdíjukról lemondhatnak az általuk meghatározott időtartamra és célra, történt-e ilyen. A városháza tájékoztatása szerint a közgyűlési többségben lévő frakció tagjai „a koronavírus elleni védekezésre ajánlották fel áprilisi tiszteletdíjuk felét”. A védekezésre felajánlott összeg tehát 75 ezer forint fejenként.

(A Fidesz–KDNP állítása szerint összesen kettőmillió-háromszáznyolcvanezer forintot fordított az első hullám idején védekezésre. Egy jobboldali képviselőre bontva az összeg: 238 ezer forint – a szerk.)

A Pesti TV riportere több, a közgyűlési többségben lévő frakció politikusát is meg kívánta szólítani, de volt, aki helyből elutasító volt, és volt, aki egyeztetés után mondta, hogy nem kíván nyilatkozni. És volt olyan is, aki visszahívást ígért. A Pesti TV számára is felvetődött viszont: az MSZP-s országgyűlési képviselő Varga László felesége is a miskolci városházán dolgozik.

Hátszéllel

Az Észak-Magyarország rákérdezett, hogy milyen szakmai tapasztalat, végzettség és egyéb kompetenciák tették alkalmassá Vargáné Barkóczi Boglárkát arra, hogy a Sajtó, Kommunikációs és Városmarketing Osztály vezetője legyen. Az Észak megtudta: még januárban tett közzé a város egy pályázati felhívást, melynek benyújtási határideje 2020. január 25-e volt. A kiírás szerint öt pályázati feltétel volt: a jelentkező magyar állampolgár, cselekvőképes, büntetlen előéletű, egyetemi diplomája van és vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatásához hozzájárul. Az csak előnyt jelentett a pályázatnál, hogy az illetőnek van bármilyen kommunikációs tapasztalata és egy középfokú nyelvvizsgája angolból. A pályázati anyag azonban csak a pályázó hozzájárulásával ismerhető meg, tették hozzá a sajtóosztályon.

És hogy miért Varga László baloldali politikus közeli hozzátartozója bizonyult a legalkalmasabbnak? „Vargáné Barkóczi Boglárka is nyújtott be álláspályázatot, a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásoknak teljeskörűen az ő pályázati anyagában foglaltak feleltek meg, képességei, eddigi megszerzett sokrétű munkatapasztalata tette alkalmassá a pozícióra, ezért 2020. március 9-étől ő töltheti be az állást”, fogalmaztak a sajtóosztályon.

Sajtófőnök diploma nélkül?

Rákérdeztünk arra is, hogy Szántó Rita, aki Veres Pál tavaly őszi kampányának idején a polgármesterjelölt mellett nyilvános szereplést vállalt, és szinte az első perctől ott van a polgármester mellett, milyen pályázatot adott be a sajtófőnöki posztért. Azt a választ kaptuk: „Szántó Rita 2019. november 1. napjától megbízási jogviszonyban látja el a sajtófőnöki teendőket, így az álláspályázatra vonatkozó kérdések az ő esetében nem lehetnek relevánsak. Megbízása során a mögötte álló tapasztalat és az általa az elmúlt két és fél évtizedben elvégzett sajtószakmai munka volt a szempont”, közölte a sajtóosztály.

Azt a kérdést is feltettük, hogy meg tudják-e erősíteni azt a városi pletykát, hogy Szántó Rita – akinek az édesapja, Szántó István rendszeresen ír terjedelmes cikkeket 2019 októbere óta az önkormányzati lapban – azért nem lehetett a sajtóosztály vezetője, mert nincs főiskolai és/vagy egyetemi végzettsége. A városháza annyit írt: nem merült fel, hogy Szántó Rita osztályvezető legyen. Hogy lenne a városháza szóvivőjének felsőfokú végzettsége, az pedig továbbra is nyitott kérdés marad a „nyitott városházától”.

Régiek, újak, régi-újak

Érdekes összefüggés a baloldali szálakat kutatva, hogy Ignácz Dávid, Miskolc város jegyzője 2010-ben az MSZP színeiben indult önkormányzati képviselő-jelöltként a helyhatósági választásokon.

De az sem meglepő, hogy a DK-s Niedermüller Péter bizalmasa Halmai Gyula, aki a Miskolc Holding vezérigazgatója volt, és 1998 és 2002 között Mezőkövesd MSZP-s polgármestere is visszatért a Miskolc Holdinghoz, gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatóként.

A Miskolc Holding Zrt. Igazgatósági Tanácsában pedig Nagy-Miskolc csapatát erősíti Budapestről Kamarás Miklós, aki 2010 előtt az állami vállalatok élén fontos pozíciókat töltött be, többek között a kilencvenes évek végén, Tocsik Márta alkalmazásakor az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese volt. Iván Tamás Tibor, aki az Együtt PM miskolci választókerületi elnöke volt szintén Budapesti lakcímmel szerepel a cégjegyzékben. A Miskolc Holding igazgatóságának tagja még Dimény Imre, aki a közösségi oldalon közzétett fényképek alapján Varga László MSZP-s ország­gyűlési képviselő sógora, és Dunakesziből „jár” dolgozni. A holding cégvezetője, Dukai Zoltán Siófokról teszi meg a hosszú utat Nagy-Miskolcért. Ugyanakkor 2019 ősze óta az öttagú Igazgatói Tanács háromtagúvá csökkent: valamilyen oknál fogva ketten már hónapokkal ezelőtt otthagyták a pozíciójukat.

Veres Pál polgármesterjelöltként azt hirdette, hogy fontos a fiatalok Miskolcon tartása és a miskolciak foglalkoztatása. A legfrissebb bejelentés szerint, egy év elteltével, most már tényleg jöhetnek a fiatalabbak. És milyen érdekes, hogy éppen Veres Pál egykori földesista osztályából „került elő” a Mikom Nonprofit Kft. újonnan kinevezett ügyvezetője, Hatvani Olivér, akit a sajtóosztály közleménye szerint „az egykori DKSK női kosárlabdacsapatánál végzett munkája során is megismerhetett a sportszerető miskolci közönség”.

(A borítóképen: Hátsó sor: Bazin Levente, Szopkó Tibor, Mokrai Mihály. Első sor: Simon Gábor, Hegedűs Andrea, Badány Lajos)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában