Évgyűrűk

2020.11.08. 07:00

Nem mindenki örülne a vásárlási idősávnak

Megoszlik az idősek véleménye azzal kapcsolatban, hogy szabályozzák-e újra, mikor vásároljanak.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A pandémia második hullámának felfutásával hazánkban különösen fontos, hogy elsősorban az idősek, krónikus betegek védelmében betartsuk az óvintézkedéseket. Megyei nyugdíjasszervezetek vezetőivel beszélgettünk az idősávos vásárlás témájáról, ugyanis több szépkorú saját magától is a délelőtti órákat választja bevásárlásra.

– Az elmúlt hetekben nagyon megugrott a koronavírus okozta halálesetek száma az országban, ami elsősorban az időseket érinti – mondta Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. – Szerintem nem volt rossz kezdeményezés, amit tavasszal bevezettek, hogy megfelelő időintervallumokban lehetett menni a 65 év felettieknek vásárolni. Már csak azért sem, mert a magyar népességnek elég nagy része szépkorúakból áll. A délelőtti órák már korábban is beváltak, mi idősek tudtunk hozzá alkalmazkodni, és a három óra bőven elegendő volt erre. Persze az idősávot mindig a dolgozó fiatalokhoz igazítva érdemes meghatározni.

Elegendő a három óra

Az idősek nagyon odafigyelnek a járványügyi intézkedések betartására, és másoktól is ezt kérik.

– Személy szerint én örültem neki, amikor bevezették a délelőtti idősávos vásárlást az idősek számára, mert nem volt akkora tömeg a boltokban – fejtette ki Czimer Sándorné, a Kiwanis Club Miskolc vezetője. – Szerintem a 9 és 12 közötti időintervallumot is helyesen választották meg, ennyi idő bőven elegendő kell legyen. Aki dolgozik, az vagy reggel, még munka előtt vásárol, vagy a délutáni, esti órákban. Néha piacra is járok, de inkább a közeli szupermarketet részesítem előnyben 2-3 naponta, mert így nem kell annyit cipekednem. Buszra nem szívesen szállok, mert szoktam látni olyan diákokat, akik nem, vagy helytelenül hordják a maszkot. Miközben én az utcán is viselem.

A nagyiknak hátrány

A többgenerációs családokban bosszúságot okozott az idősáv bevezetése.

– Nem tartom célszerűnek, hogy újra bevezessék a délelőtti vásárlást a nyugdíjasok számára – tudatta Greutter Zoltánné, a miskolci Idősek Tanácsának tagja, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. – A szépkorúak az idősávtól függetlenül is zömében délelőtt járnak vásárolni, de lehet találkozni diákokkal és kisgyermekesekkel is a boltokban ebben az időben. Szerintem azokra is gondolni kell, akik nyugdíjasként nem egyedül élnek, hanem a fiatalabb generáció képviselőivel közösen. Őket az életmódjukból kifolyólag sem érdemes elkülöníteni. Az óvodába például minden harmadik gyerekért a nagymama megy. Magam is így vagyok ezzel, és általában együtt járunk boltba az unokával délután, egy héten kétszer. Ott, ahová megyünk, mindig látom, hogy fertőtlenítenek, és tisztítják a kosarakat, úgyhogy biztonságban érzem magam. Viszont ha buszra kell szállnom, a zsúfoltságban nem.

Sok nyugdíjasnak fiatalabbak segítenek hazaszállítani az árut, ami idősávos vásárláskor nehézkes.

Beszélgetésre használták

– Örülök a korlátozásoknak, mert mi nyugdíjasok különösen félünk – hangsúlyozta Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Viszont tavasszal nem sok értelmét láttam, hogy csak egy bizonyos idősávban mehettünk vásárolni. Sokan akkor nem is azért mentek el a boltba, hogy bevásároljanak, hanem hogy kicsit kimozduljanak a bezártságból és beszélgessenek egymással. A legtöbben egyébként is délelőtt járunk a boltba, de azt nem lehet meghatározni, hogy csak 9-től 12 óráig. Jó lenne, ha ebben mindenki szabad kezet kaphatna, függetlenül attól, hogy milyen korú. Emellett javaslom, hogy nyugdíjas társaink már eleve úgy induljanak útnak, hogy előre átgondolják, hogy mit szeretnének vásárolni. Azért, hogy ezzel is lerövidítsék a boltban tartózkodás idejét. Ráadásul nem mindenkinek van segítsége az áru hazaszállításában, és idősáv esetén nem vehetik igénybe fiatalabb korú segítséget.

(A borítóképen: Jelenleg mindenki akkor vásárol, amikor akar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában