járvány

2020.11.22. 17:30

Nem jár a Mikulásvonat

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Mesebirodalom kapui is zárva maradnak.

Apagyi Beáta

Forrás: LAEV

A Mikulásvonat 2002-ben indult el első útjára, azóta is töretlen sikernek örvend kicsik és nagyok körében egyaránt. Az idén azonban a koronavírus-járvány visszaszorításának érdekében hozott intézkedések miatt a teljes programot lemondták a szervezők.

Értéket közvetít

„A rendezvény alapvető célja azóta, hogy F. Tóth Géza, a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány első elnöke, a Mikulásvonat ötletgazdája megálmodta és létrehozta, egy olyan program szervezése gyermekeknek és felnőtteknek, amely értéket közvetít, maradandó élményeket biztosít. Az alapítványunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a Mikulásvonat megszervezésével, az elérhető, kedvező árú jegyek árbevételéből, megvalósítson egy kiemelt karitatív célt: megajándékozhassa a programon való részvétellel hátrányos helyzetű, szellemi vagy testi fogyatékkal élő jelentkezőit. Sikere az összefogás erejének, a résztvevő szervezetek képviselői által végzett lelkiismeretes munkának köszönhető” – írta Boda Péter, a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a rendezvény honlapján található köszöntőjében. Az Észak kérdéseire válaszolva hozzátette: a koronavírus a Mikulásvonat esetében is átírta a forgatókönyvet. Az utolsó pillanatig vártunk a végleges döntés meghozatalával. Arra azonban, hogy egy néhány soros közlemény formájában teljesen lefújjuk a programot, a rengeteg érdeklődő levél és a saját érzelmi kötődés miatt nem tudtuk rávenni magunkat. Arra gondoltunk, hogy ha csinálunk valami minimális aktivitást, akkor a Mikulásvonat kedvelői felé is tudunk tenni egy kedves gesztust. Ennek eredményeképp online tartalmakkal készülünk. Reméljük, hogy a következő szezonban minden idők legjobb Mikulásvonatával térhetünk vissza lelkes közönségünkhöz.

Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő (Fidesz) évek óta támogatja az óvodákat, iskolákat, hogy részt vehessenek a programon. – Körülbelül 100-150 óvodásnak, kisiskolásnak szerezhettem örömet a lehetőséggel. Rendkívül sajnálom, hogy idén nem lehet ebben részünk, felnőttként is szomorú vagyok, hiszen remek élmény volt évről évre a rendezvény korosztálytól függetlenül. Ennek ellenére továbbra is tartom a kapcsolatot az intézményekkel, akiknek most képviselői tiszteletdíjamból nem belépőjegyeket, hanem higiéniai eszközöket, szájmaszkokat, kézfertőtlenítőket biztosítok szükség szerint – mondta a képviselő.

Életre szóló kaland

– 11 év alatt sok mesehős bőrébe bújhattam, a Mikulás manójától kezdve, Olaf, Vuk, Pongó, Pinokkio, Okoska törp, estig sorolhatnám – emlékezett vissza Földi Szabolcs, a Mikulásvonat egykori önkéntese. – Jelenleg külföldön élek, így nem volt lehetőségem folytatni, amit 2009-ben elkezdtem. Amatőr színjátszó voltam a városi szinten méltán közismert, sajnos azóta már megszűnt, Pécsi Sándor Guruló Színház társulatában. Mivel a Mikulásvonat szeretett volna bővülni, így megkerestek minket is. Az igazat megvallva, nem is igazán ismertem a programsorozatot addig a pillanatig – mondta Szabolcs. – Kezdetben csak egy érdekes színészi lehetőséget jelentett számomra, kis idő elteltével pedig szerető közösséget, rengeteg ismerőst és barátot találtam. Az esemény szíve-lelke azonban a sérültekkel, hátrányos helyzetűekkel való játékok megfoghatatlan lelki visszacsatolása. Mikor úgy igazán érzed, hogy amit csinálsz, az jó, mert sikerült kiragadnod őket a lehangoló mindennapokból, mert olyan boldoggá tetted ezeket a gyerekeket, amilyenek talán egész évben nem lehetnek. Amikor látod, hogy ezért az érzésért évről évre visszatérnek, már hónapokkal előre várják. Életre szóló, varázslatos élményt nyújtott számomra ez a lehetőség, ami nemcsak móka és kacagás, hanem rengeteg kreatív munkaóra, a nyár közepétől elkezdődő felkészülés, próba, feléneklés. Mivel szabadtéri program, ért minket az eső, hó, fagy, ami sosem szegte kedvünket, bármit elviseltünk azért, hogy megteremthessük a résztvevőknek a Mesebirodalmat – mesélte büszkén Szabolcs.

Megéri az árát

Kovács Éva, három gyermekével együtt volt résztvevője a Mesebirodalomnak az elmúlt két évben.

– A szervezők már a vonatra felszállva megteremtették az ünnepi hangulatot a díszítéssel. Az utazókat kísérő krampuszok mindvégig szórakoztattak bennünket. Tavaly a gyerekek nehezebben viselték a hideget, de az elő­adások, a mesefigurák, a Mikulástól kapott csomag feledtette velük az időjárás okozta bánatukat. A belépőjegy ára egy többgyermekes család esetén, nem olcsó, viszont évente egyszer van ilyen nagyszabású rendezvény, így megéri számunkra – válaszolta Éva.

(A borítóképen: Emlékkép tavalyról, a jövő évig várhatunk a közkedvelt lillafüredi programra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában