koronavírus

2020.11.24. 20:00

Elindult a szűrés újabb hulláma

Megyénkben 53 csapat 651 helyszínen 11 ezer ember tesztelését végzi különböző intézményekben.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Hétfőn kezdődött a dolgozók koronavírus-szűrése a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és az egészségügyi intézményekben. A szűrés önkéntes és rendszeres lesz. Az egészségügyben az ott dolgozók végzik el a mintavételt egymáson, a többi intézménybe önkéntesek jelentkezését várták a cseppet sem könnyű feladathoz.

Megyénkben Alakszai Zoltán kormánymegbízott vezetésével, a megyei védelmi bizottság és a kormányhivatal szervezésében 651 helyszínen közel 11 ezer ember tesztelését végzik el ezen a héten, kaptunk tájékoztatást a kormányhivataltól. A feladatot 53 tesztelési csapat 90 kormánytisztviselő részvételével hajtja végre. A mintavételt 88 orvostanhallgató és egészségügyi hallgató végzi.

Egyetemi hallgatók

Megyénkben a legtöbb önkéntest a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara adja, hiszen az itt dolgozó fiatalok élethivatásuknak választották az emberek segítését, gyógyítását. A felsőoktatási intézménnyel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vette fel a kapcsolatot.

Nagy Ágnestől, az Egészségügyi Kar mestertanárától, az önkéntesek koordinátorától megtudtuk, első- és másodéves hallgatókat kerestek a munkára, akik ápolás és betegellátás szakon tanulnak. Minden csapat 3 intézményt kap, ahol elvégzi a mintavételt az ott dolgozókon, majd a következő héten megismétlik. Antigéngyorstesztet végeznek, ami 97 százalék biztonsággal állapítja meg, hogy valaki pozitív-e.

– Így valós képet kaphatunk arról, hogy mennyien fertőzöttek a nevelési és oktatási intézményekben. Bár a szűrést csak azokon a dolgozókon kell elvégezni, akik ezt vállalják, de jó lenne, ha minél többen vállalkoznának rá – hangsúlyozta Nagy Ágnes.

Hozzátette: az önkénteseket is rendszeresen szűrik, és a ma már harmadik hete dolgozó hallgatók közül van olyan, akinek pozitív lett a tesztje. Neki 10 napra karanténba kell vonulnia, és csak utána folytathatja a munkát. A harmadik hete dolgozó hallgatók a mentők által koordinált szűrésben vesznek részt.

Nagy Ágnestől megtudtuk azt is, hogy az új önkéntesek az első napot valószínűleg oktatással kezdték. Részt vettek tűzvédelmi, balesetvédelmi és elsősegélynyújtási oktatásban, majd az egyik mintavételi ponton megtanulták, hogyan kell a tesztet használni. A tesztekkel kapcsolatban egyébként gyakran van változás, amit folyamatosan meg kell ismerniük a hallgatóknak.

Büszkék magukra

– Az önkéntes munkát nagyon szívesen vállalták a diákjaink. Az elsőéveseket már 8 hete tanítom elsősegélynyújtásra, amit most kamatoztatni tudnak. Örültek a lehetőségnek, és büszkék magukra, hogy részt vehetnek ebben a fontos, országos tesztelésben. Mint kiskacsák az anyjuk után, úgy jöttek utánam, amikor arról beszéltem nekik, hogy most nagyon nagy szükség van rájuk, és mindenkinek be kell állnia a csatasorba. Büszke vagyok én is, mert olyan létszámban jelentkeztek, hogy valóban nagy segítséget tudnak nyújtani a mentőszolgálatnak és a kormányhivatalnak. A háziorvosok által kért tesztelésben például 33 hallgatónk vesz részt az Egészségügyi Karról, és 18 hallgató más karokról. Utóbbiak sofőrként teljesítenek szolgálatot.

Szükséges és időszerű

Érdeklődtünk néhány oktatási és nevelési intézményben. Tegnap délelőtt még mindenütt azt jelezték, hogy nem kaptak értesítést a szűrésről. Ahol eddig nem volt beteg, ott nem túlságosan örültek az akciónak, ahol viszont már be kellett zárni az intézményt a pedagógusok megfertőződése miatt, ott szükségesnek és időszerűnek tartották a mintavételt. Úgy fogalmaztak, így érzik majd biztonságban magukat.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában