koronavírus

2020.11.14. 07:00

Az utazásról is lemondtunk

A legtöbb utazási iroda nyolcvan-kilencven százalékos forgalom-visszaeséssel számol.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány az egyik legsúlyosabb csapást az idegenforgalmi szektorra mérte. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) sem túl bizakodó a jövőre nézve.

– A járvány második hulláma és a hatására meghozott korlátozások egyértelműen nagyon hátrányosan befolyásolják az utazási irodák működését – nyilatkozta lapunknak Bakó Balázs, a MUISZ Marketing és Kommunikációs Bizottságának tagja. – A 2020. év egészére az utazási irodák forgalmát tekintve 80-90 százalékos visszaesés várható. Sok hazai iroda tulajdonosa – leginkább a kis- és közepes vállalkozások – szüneteltetni, „hibernálni” kénytelen vállalkozását.

Lenne igény az utazásokra, de jelenleg ezeket szinte lehetetlen megvalósítani.

– A korábbi évek tapasztalatai alapján az őszi hónapok jellemző úttípusai a kulturális körutazások, a tengeri hajóutak és az európai városlátogatások. A kialakult helyzet szinte lehetetlenné teszi az utak lebonyolítását. Több hazai utazási iroda dolgozott ki belföldi, főként egynapos utazási ajánlatokat, azonban az aktuális intézkedések miatt ezek sem értékesíthetőek. Utazási kedv változatlanul van, ezért a téli hónapok közeledtével számos utazásszervező dolgoz ki egzotikus utazási csomagokat. Mindezek az ajánlatok és az értékesítésükből származó árbevételek azonban messze elmaradnak a megszokottaktól – tájékoztatott a szakember.

Kevés a támogatás

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége más szakmai szervezetekkel együttműködve folyamatos egyeztetéseket folytat a döntéshozókkal.

– Jelentős részben a tárgyalások eredményeként az utazási irodai szakma négy hónapos időszakra járulékmentességet kapott 2020. június 30-ig, illetve három hónapos időtartamra bértámogatást vehetett igénybe. A Széchenyi-kártya-program keretében egy-, két- vagy hároméves futamidejű szabad felhasználású, kamatmentes hitelt vehetnek fel a turisztikai ágazatban működő vállalkozások. Azonban a jelenlegi helyzetben további támogatásra lenne szüksége

a szakmának annak érdekében, hogy meg lehessen menteni az utazási irodákban dolgozók állását – hangsúlyozta Bakó Balázs.

Személyes tapasztalatairól a MUISZ egy megyénkbeli tagja is beszámolt.

– A koronavírus-járvány teljesen ellehetetlenítette a működésünket – jelentette ki Angyal Enikő, a Globus Travel ügyvetője. – A 2019 volt a legnagyobb forgalmú évünk a fennállásunk 22 éve alatt. Ehhez képest az ügyfeleink idei foglalásai teljes egészében meghiúsultak, kivéve a nyári görög utakat. Idén a tavalyi árbevételünk mindössze 20 százalékát tudtuk elérni.

Az alkalmazottainknak leg­alább a felét kell majd elbocsátanunk év végén. Jelenleg azon dolgozunk, hogy belföldi, kifejezetten észak-magyarországi utaztatásra és szálláskiadásra álljunk át. A MUISZ szakemberei mindent megtettek, hogy kapjunk egy minimális támogatást, de a hatályos törvények értelmében az utazási irodák más elbírálás alá esnek, mint

a hotelek és a szálláshelyek.

(A borítóképen: Az ősz a kulturális körutazásoké, az idén ez elmaradt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában