szálló por

2020.11.19. 11:30

A tiszta levegő elérése a céljuk

A jelenlegi adatok alapján, Miskolcon a domináns szennyezőanyag a szálló por.

Apagyi Beáta

Forrás: Kozma István

„A levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Hosszú távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.” – tartalmazza a weboldal.

Káros tüzelőanyag

Az előző évben a Sajó-völgy Európa legszennyezettebb területének számított.

– A Sajó-völgy kedvezőtlen, egészségkárosító levegőminőségének elsődleges oka, hogy völgyeinkből nem, vagy nehezen tudnak távozni a levegőminőséget meghatározó anyagok – kezdte F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

– Az ipar és közlekedés terhelése mellett, ősztől tavaszig, csaknem fél éven át, a nem megfelelő tüzelőanyagok használata – lignit, hulladék, használt bútor és ruha, vizes tűzifa –, valamint az avar és gallyak égetése fokozott szennyezést jelent – tette hozzá az elnök. – Akkreditált mintavétel során igazoltuk, hogy rendkívül aggályos a lignit lakossági tüzelése, ami kizárólag erőművi égetésre alkalmas. Érthetetlen módon a levegőszennyezettségtől egyébként is szenvedő Sajó-völgyben mégis terjed a lignit lakossági értékesítése, mi több, egyes önkormányzatok szociális fűtéstámogatásként osztják a lakosság körében. Ezzel a problémával a megyei önkormányzatot is megkerestük – mondta F. Nagy Zsuzsanna.

A problémával kapcsolatos kérdésünkre válaszul Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke így fogalmazott: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökeként a rendelkezésemre álló társadalmi, jogi keretek között mindent megteszek annak érdekében, hogy a megye levegőszennyezettsége csökkenjen, gyermekeinknek élhetőbb környezetet teremtsünk.

Továbbá megküldte az Észak számára a Sajó-völgyi lignitbányászattal, illetve ahhoz kapcsolódóan a levegőminőségre vonatkozóan tájékoztatót, miszerint a Levegőminőségi tervben a települési önkormányzatok számára meghatározták, hogy

a rászorulók részére támogatásként adott tüzelőanyag kizárólag száraz tűzifa legyen. Ennek ellenére a lignit kereskedelmi forgalomban kapható, megvásárolható, fűtési célra történő használata korlátozás nélkül megengedett. A környezetvédelmi hatóság számos eszközzel igyekszik eljuttatni az önkormányzatok számára az Agrárminisztérium által meghirdetett „Fűts okosan” kampány információit – különös tekintettel a tüzelőanyagokra, tüzelőberendezések fajtáira, helyes tűzrakás, tüzelőanyag tárolására – és kéri a lakosság körében való terjesztését.

Változtatásra várva

– Júliusban az Európai Bizottság ismét felszólította a magyar kormányt az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásának csökkentéséről szóló irányelv (NEC irányelv) összes követelményének teljesítésére. A Bizottság szerint Magyarországon nem jók sem az éves kibocsátási nyilvántartások, sem az energia- és fűtési rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok. Szerintük az Országos Levegőminőség Programban előirányzott intézkedések sem követik teljes mértékben az irányelv kötelező előírásait. A magyar kormány három hónapot kapott a hiányosságok pótlására. Ha nem teszi meg, folytatódik a kötelezettségszegési eljárás, ami végződhet az Európai Bíróságon is, amely akár pénzügyi szankciókat is kiszabhat – tájékoztatta lapunkat a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

A megyei kormányhivatal írásban adott válasza alapján az Európai Bizottság 2020. július 2-án megjelent közleményével kapcsolatos álláspont kialakítása, illetve a szükséges intézkedések megtétele nem megyei, illetve nem régiós feladat, hanem központi hatáskör. „A környezetvédelem nemzeti ügyünk, ezt jól reprezentálja, hogy a legfelsőbb népképviseleti szerv,

az Országgyűlés fogadta el a Nemzeti Környezetvédelmi Programot, amely 2015–2020 közötti időszakra szól, és amelynek felülvizsgálata folyamatban van. Előrelát­hatóan 2021 elején beterjesztésre kerül az Országgyűléshez, a jelenleg hatályos program beszámolójával együtt” – írták.

(A borítóképen: Nem mindegy mi füstöl ki a kéményen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában