Felsőzsolca

2020.11.05. 08:00

A kézzel fogható fizika

Nálunk is bemutatkozott a fizikai jelenségeket bemutató, országjáró interaktív kiállítás.

Detzky Anna

A Kazinczy Ferenc Református Általános iskola felsõs diákjai próbálhatták ki elsõnek a kiállításon felsorakoztatott érdekességeket

Fotó: Bujdos Tibor

A fizika csodáiról nyílt látványos kiállítás és játszóház ingyenesen a Rendezvények Házában, Felsőzsolcán, természetesen a járványügyi óvintézkedések betartása mellett.

A szervező kazincbarcikai Játékos Tudomány Egyesület tagjai fizikai jelenségeket bemutató egyedi tervezésű eszközökkel rendezték be a sportcsarnok épületét. Ügyességi és logikai játékokat, ördöglakatokat, érzékcsalódást illusztráló ábrákat, színes molinókat hoztak és otthon is elvégezhető kísérleteket mutattak be.

Újdonság Felsőzsolcán

– Különleges, csalogató dologgal szerettünk volna előrukkolni a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Miskolci járásban című pályázat keretében – jelentette ki Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. – Egy olyan témára esett a választásunk, amely kicsiket és nagyokat egyaránt érdekel. Ahogy itt körbenézünk, láthatjuk, hogy számos olyan dolgot próbálhatnak ki rendkívül interaktívan a gyerekek, amit máshol nem. Tanulási szándékkal is részt vehetnek ebben a kisdiákok. A járványügyi szabályokra tekintettel regisztrációhoz kötöttük a részvételt. A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk ki, és kötelezővé tettük a maszkviselést. Családok is bejelentkeztek hozzánk, és más településekről is van érdeklődés.

A kiállítás megálmodója az interaktivitás előnyeit ecsetelte.

– Ötven fizikai demonstrációs eszközt hoztunk el játékos formában Felsőzsolcára – mondta Gyenes János, a kiállítás megalkotója. – Az interaktív kiállításaink lényege, hogy a gyerekek játszva ismerjék meg a tudományt. Úgy szerezzenek tudást, hogy szinte észre sem veszik. Az alsó tagozatos tanulók esetében kizárólag a játékra helyeztük a hangsúlyt. A felső tagozatosok viszont utánanézhetnek a fizikai jelenségek magyarázatának. Paravánjaink kifejezetten az érdekességeket mutatják be a közönségnek, például a természetben a mágnesesség, az elektromosság és a mérés terén. A pedagógusoktól rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, hogy a kiállítás nagy segítség az oktatásban. Kézzel foghatóvá teszi azt, amiről a tanórán képletek és definíciók formájában esik szó.

A gyerekek láthatóan nagyon élvezték a programot.

– Még az őszi szünet előtt értesültünk, hogy az 5–8. osztályosokat elhozhatjuk majd A fizika csodái kiállításra – nyilatkozta Csákiné Tóth Ildikó matematikatanár. –

A diákoknak nagyon tetszik az esemény, az, hogy mindent kipróbálhatnak és saját kezükkel megtapasztalhatják a fizikai kísérleteket. Úgy gondolom, hogy ha figyelemmel olvassák a leírásokat, akkor a későbbiekben, az életben is hasznosíthatják majd az itt megszerzett tudást. A tanórákról van már tapasztalatuk hasonlóról, hiszen interaktív táblát is használunk.

(A borítóképen: A fizika csodái elevenedtek meg Felsőzsolcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában