miskolci közgyűlés

2020.10.30. 11:30

Újabb összeollózott előterjesztés?

A Fidesz-KDNP frakció szerint a turisztikai koncepció egy részét is plagizálták. A városvezetés szerint ez nem igaz.

Fotó: Ádám János

Újra plagizálással vádolták meg a Fidesz és a KDNP frakciók a városvezetést Miskolc város közgyűlésének csütörtöki ülésén, ugyanis véleményük szerint a turisztikai stratégia előterjesztésének készítői annak több részét máshonnan másolták.

Soós Attila, a Fidesz képviselője több részt is felsorolt, és megnevezte, hogy szerinte azokat honnan másolták ki forrás és idézőjel nélkül. Említette Dobrossy István várostörténész könyveit, az Avalon Park honlapját, a Bükki Nemzeti Park szakmai anyagát, a Marketing Turizmus, a Programturizmus, a Természetvédelem oldalak egyes bekezdéseit, sőt mint mondta, az Avasról szóló mondatokat a Wikipédiáról vették az előterjesztés összeállítói.

Szerintük nem

A városvezető Velünk a Város frakció tagjai ezt másképp látják. Borkuti László hangsúlyozta, a több mint 200 oldalas munkaanyag 90 százaléka saját termék, a kész előterjesztést egy plágiumvizsgáló szoftveren is keresztülfuttatták, de nem találtak több egyezést.

A plagizálás a közgyűlés egy korábbi ülésén már téma volt: a város gazdasági stratégiájának előterjesztéséről állította az ellenzék ugyanezt, akkor a vitaanyagot a városvezetés vissza is vonta, és csak a következő ülésen, szeptemberben tárgyalták újra.

A turisztikai koncepció kapcsán a plagizálás vádjára Veres Pál polgármester is reagált, utalván arra, hogy ha így lenne, akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nem méltatta volna az előterjesztésben foglaltakat, márpedig arról pozitívan nyilatkozott, sőt forrást biztosít egy abban szereplő ötlethez egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

A város turisztikai stratégiája egyébként a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-hoz illeszkedik. Ezt is kifogásolták az ellenzéki képviselők. Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője kifejtette, az országos stratégia 2017-ben készült, és át akarják dolgozni, így fölösleges volt a miskolci stratégia elkészítésekor ahhoz igazodni. Erre a felvetésre a vita végén az előterjesztést összeállító MIDMAR Kft. ügyvezető igazgatója, Orosz Eszter válaszolt (ő egyébként online volt jelen), mivel folyamatos egyeztetésben voltak a stratégia készítésekor az MTÜ-vel, így az elkészült anyag „aktuális és helytálló”.

Több nagy hiba

Az ellenzék szerint több nagy hibája is van a turisztikai stratégiának. Azt méltányolták, hogy szerepel benne, miszerint az elmúlt tíz évben (amíg ők vezették a várost) húzóágazattá vált Miskolcon a turizmus. Viszont úgy érzik, a stratégia szövegében nincs semmi előremutató. Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője hiányolta azt is, hogy pontosan mit és milyen összegből szeretnének megvalósítani. A városvezetés szemére vetette, hogy társadalmi egyeztetés nélkül állították össze az előterjesztést.

Erre a felvetésre a Velünk a Város frakció több képviselője is reagált. Mint mondták, több kerekasztal-beszélgetést is szerveztek az ágazat képviselőivel. Arra a kérdésre pedig Orosz Eszter válaszolt, hogy miért nincsenek konkrét tervek és összeg az előterjesztésben: a stratégia csak egy keretrendszer, amit a későbbi, rövidebb távú cselekvési tervek során töltenek meg tartalommal, a hozzárendelő forrásról is korai lenne még véleménye szerint beszélni. A Velünk a Város frakció több képviselője is kifogásolta az ellenzék érdemi javaslatait a stratégia összeállításához.

Leszavazott indítványok

A turisztikai koncepció tárgyalása kapcsán is sérelmezte az ellenzék, hogy a városvezető frakció leszavazta két sürgősségi indítványának a napirendre vételét. Az egyik (mindkettőről írt az Észak korábban) a koronavírus-helyzet miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósok és taxisok számára kért volna kompenzálást. Az előterjesztés

azt tartalmazta, hogy az önkormányzat engedje el az esetleges közterület-használati díjat, mérsékelje bérleti díjukat, a taxisoknak pedig ne kelljen drosztpénzt fizetniük.

„Elhibázott döntés a bérlakások díjának emelése”

A Fidesz–KDNP frakciónak egy másik sürgősségi előterjesztését sem vette napirendre a miskolci közgyűlés: leszavazták a városvezető pártszövetség képviselői. Ez arról szólt volna, hogy a közgyűlés vonja vissza a város történetének az ellenzék szerint eddigi legdrasztikusabb lakbéremelését – a múlt hónapban szavazták meg –, ami az önkormányzati bérlakásban élőket novembertől sújtaná.

A városvezetés ugyanebben a témában egy másik előterjesztést nyújtott be sürgősséggel: ez a lakások bérletéről szóló, a Fidesz által visszavonni kért rendelet módosításával foglalkozik: a felemelt lakbér maradna, de a szociálisan rászoruló bérlők számára támogatást nyújtanának.

Varga Andrea Klára alpolgármester kifejtette, a lakbéremelést nem tartja drasztikusnak, hiszen míg piaci alapon egy belvárosi, 55 négyzetméteres lakás bérleti díja 120 ezer forint körül van, addig az önkormányzati bérlakásé 37950 forint lesz az emelés után. (Ez a drasztikus emelés előtti tarifa.). A szociális támogatásra pályázni kell, akinek megítélik, az 7–8 ezer forint támogatást kap.

Az ellenzék szerint azonban nem ez lenne a megoldás: vissza kellene vonni a rendeletet. Mint Molnár Péter fogalmazott, elhibázott döntés az emelés, „4800 bérlakásban élőt most megsarcolt a baloldali városvezetés”. Mondta: méltánytalannak tartja, hogy nem mindenkit, hanem csak egyeseket emelne ki a városvezetés ez alól a döntés alól.

(A borítóképen: Ülésezik a miskolci közgyűlés. Orosz Eszter online jelentkezett be)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában