kötelező tartozék

2020.10.16. 17:30

Sokan nem tudják, melyek a kötelező tartozékok a kocsiban

Sokan még mindig keverik a kötelező és az ajánlott tartozékokat a gépjárművekben.

Horváth Imre

kötelező tartozék

Forrás: police.hu

Ismét fellángolt a vita a közösségi oldalon és különböző fórumokon, hogy melyek a kötelező és az ajánlott felszerelések a gépjárművekben.

Ne járjon le a szavatossági idő!

A hozzászólások alapján úgy tűnik, hogy elég nagy a véleménykülönbség az autósok körében, hogy mi is az, amit mindenképpen be kell tennünk az autóba és mi az, ami csak nem árt, ha van nálunk. Az igazság azonban az, hogy a kötelező tartozékok esetén is vannak olyanok, amelyek minden esetben nálunk kell, hogy legyenek, míg vannak olyanok is, amelyek személyautók esetén nem kötelezőek, míg más járműnél igen, sőt olyan is, ami csak akkor válik kötelezővé, ha kiszállunk a járműből.

A rendőrség tájékoztatása szerint sokszor tapasztalják, hogy a személygépkocsi-vezetők nem tudják pontosan, melyek a gépjármű kötelező felszerelései. Ezen eszközöket a 6/1990 KÖHÉM-rendelet sorolja fel. Egyik ilyen kötelező eszköz a B típusú egészségügyi doboz. Figyelembe kell venni, hogy a doboz olyan eszközöket, anyagokat tartalmaz, amelyeknek a szavatossági ideje lejár, azok cseréje ezt követően szükséges. Tehát, ha van nálunk egészségügyi doboz, de lejárt a rajta lévő szavatossági idő, akkor az szintén nem jó.

A másik ilyen kötelező tartozéka a gépkocsinak az elakadásjelző háromszög is, amelyet az elromlott jármű mögött olyan távolságra kell elhelyezni, hogy azt a többi sofőr időben észlelje, és a veszélyre felkészülhessen. Sőt, a rendelet szerint az oldalkocsi nélküli motorkerékpár kivételével minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani egy elakadásjelző háromszöget. A háromszöget az autópályán 250–500 méterre, lakott területen kívül egyéb úton 150–250 méterre, míg lakott területen 50–100 méterre kell kihelyezni a forgalmi sávban a gépkocsi mögé.

Látni és látszani

Most pedig jöjjön az az eszköz, ami ugyan nem kötelező a gépjárműben, de azzá válik, válhat, ha kiszállunk belőle! Ha ugyanis forgalmi ok vagy műszaki meghibásodás miatt meg kell állnunk és ki kell szállnunk a gépjárműből, akkor járművezetőkből gyalogosokká válunk, így lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény viselése kötelező.

A rendőrség figyelmeztet: a járműből történő kiszállást követő gyors használat érdekében a mellényt az utastérben kell tartani. Minden esetben annyi láthatósági mellényt kell elhelyezni a személygépkocsiban, ahányan abban utaznak.

Poroltó a kisteherautóban

Személyautóban a porral oltó nem kötelező, csupán a 3500 kilogramm feletti személy- és kisteherautókban. Ahogy az izzó- vagy biztosítékkészlet sem kötelező tartozék már. De abba a kategóriába tartoznak, ami nagyon hiányozhat, ha szükség lenne rá, de nincs nálunk. Tekintettel arra, hogy itt van lassan a téli idő, hasznos lehet az autóban a jég- és páraoldó, jégkaparó, a vontató- és az indítókábel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában