beruházás

2020.10.27. 19:00

Sátoraljaújhelyen már a télre is készülnek

Teljesen rendbe tudja tenni az önkormányzat a Kossuth kertet is.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Úgynevezett Street Food sétánnyal bővül a sátoraljaújhelyi önkormányzat tulajdonában álló Zemplén Kalandpark – közölte Dankó Dénes alpolgármester. Mint elmondta, a jelentős idegenforgalmat lebonyolító létesítmény együttes területén több olyan szolgáltató is működik, amely büfét üzemeltet, vagy a saját portékáját árusítja a vendégeknek. Arra gondoltak, hogy olyan beruházáselemet hajtanak végre, amely során a kalandpark arculatához jobban illeszkedik a korábbi állapothoz képest, és a szolgáltatás minőségét is javítja. Az új létesítmény létrehozásakor egy új épületben több helyiséget alakítanak ki, amelyben megfelelően tudják a vendégeket fogadni. Cserébe viszont azt kérik a vállalkozóktól, hogy azokat a bódékat, lakókocsikat vigyék el a helyszínről, amelyek eddig biztosították számukra a helyet.

Téli felkészülés

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy ahogyan véget ért a nyári időszak, szinte azonnal elkezdték a téli felkészülést a kalandparkban. Ez alapvetően két lépcsőfokban történik, mert a korcsolyázás téli sportnak számít ugyan, de Sátoraljaújhelyen már július végétől működik a jégcsarnok, így eddig is sok edzőtábornak tudtak helyet adni. Nagy léptékű feladatot jelent viszont a felkészülés a sípályán, amelyet először is alkalmassá kell tenni a hó fogadására – tette hozzá. Ez egy nagyon alapos fűnyírást és lombeltakarítást jelent. Mindezek mellett alaposan átvizsgálják a felvonórendszert, főleg a mozgó alkatrészeket, és hamarosan elkezdik telepíteni a hóágyúkat, amelyek november elejére kerülnek a helyükre a tervek szerint. A dolgozók átnézik a szivattyúállomást, a szivattyúkat is. Ennek a célja az – fűzte hozzá Dankó Dénes –, hogy amikor beköszönt a hideg időjárás, csak el kelljen indítani a rendszert, amelynek eredményeként elkezdődik a hóágyúzás a Magas-hegyen.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy közös pályázatot készítettek el a felvidéki, szlovákiai Nagymihállyal.

Négy nyelven

Ennek keretében utazási tippeket tartalmazó, kulturális kiadványokat készítenek el négy nyelven: magyarul, szlovákul angolul és németül. Ezeken keresztül be kívánják mutatni Nagymihály és Sátor­aljaújhely térségét. A cél az, hogy ezekre a helyszínekre jobban felhívják a turisták figyelmét a határ mindkét oldalán. Példaként említette, hogy a szlovákiai település mellett található egy valamikor nagyon kedvelt kirándulóhely, a Sirava. Az utóbbi években a tó körül is elkezdett kiépülni egy nagyon szép turisztikai környezet – tette hozzá a sátoraljaújhelyi alpolgármester. A magyarországi utazókat arra fogják invitálni, hogy minél többen látogassanak el oda. A határon túliakat pedig a Zemplén Kalandparkba, valamint a város egyéb, idegenforgalmi szempontból érdekes területére csábítják majd – közölte. Hozzátette: ennek a projektnek a kedvezményezettje Nagymihály, Sátoraljaújhely pedig a partner szerepét tölti be.

Kossuth kert

Dankó Dénes megemlítette: van egy régi álmuk, amelyet már eddig is többször próbáltak beleilleszteni valamelyik projektbe, de nem jártak sikerrel, ez pedig a széphalmi Kossuth kert és a Kazinczy kert. Ez utóbbi a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésében van, amely egy sikeres pályázat keretében el is kezdte a park rendbetételét, előreláthatólag az év végére vagy legkésőbb 2021 elejére el is készülnek a munkálatokkal – mondta az alpolgármester. Mellette van az említett Kossuth kert, amely nem a város híres diákjáról, Kossuth Lajosról kapta a nevét, hanem egy egykor Széphalmon élő, hasonló nevű tisztviselőről. Az ő egykori kúriájában ma óvoda, orvosi rendelő és művelődési ház működik, a kertben pedig játszótér és sportpálya található. Ez a helyszíne Sátoraljaújhely egyik legjelentősebb rendezvényének, a nemzetközi vad- és halételfőző versenynek. is. Egy elnyert, 201 millió forintos pályázat eredményeként teljesen rendbe tudja tenni az önkormányzat a Kossuth kertet – közölte Dankó Dénes. Sétányokat, filagóriákat alakítanak ki, valamint parkolót, utat, vízvételi és áramvételi pontokat. Az épület mögötti kis pince környékén pedig olyan pihenőhelyet hoznak létre, amely során lefedik a pince bejáratát, mellette pedig egy kemencét építenek, ami közösségi használatra lesz hivatott. Ezek a beruházások a széphalmiakat és a turistákat egyformán szolgálni fogják – jelentette ki Sátoraljaújhely alpolgármestere.

(A borítóképen: A Kossuth kertben játszótér és sportpálya található)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában