Anno 1970-ben írtuk

2020.10.16. 07:30

Nem vonzó a mozi Ózdon

Az adatok szerint úgy néz ki, hogy nem kell a kultúra a gyárvárosban.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megdöbbentő jelenségre hívta fel a figyelmet az Észak-Magyarország 1970. október 11-én: az egy lakosra jutó mozilátogatások számát tekintve Ózd a 73 vizsgált város közül az utolsó helyre került. Az értékelés az egy évvel korábbi adatok alapján készült. Az Észak megjegyezte: 1970-re tovább romlott a helyzet. A reakció kultúrpolitikai szempontból helytelen, gazdasági okokkal viszont alátámasztott: a mozikínálat további csökkentését tervezik.

Elosztották kétfelé

Az eddigi gyakorlat is elég érdekes volt – vetette fel az Észak-Magyarország: az 1969-ben avatott művelődési ház léte nem eredményezte a mozikínálat növekedését. A régebbi művelődési otthonban megfelezték a vetítési napokat, hogy aztán az új helyen ugyanazokat a műveket vetítsék. Az Ózdi Népművelési Intézmények igazgatója az érdeklődés hiányával magyarázta ezt az intézkedést.

A jelenség okát az érintettek egy helyben szervezett vitában próbálták feltárni: igénytelenségről van szó? Vagy a művelődési házak kínálata, gyakorisága, a kínálat módja nem felel meg az igényeknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában